Wykonanie
Wiosna w pełni! Czas więc aby zawitała i na talerzuPo moich słabościach
makaronowych czas na lekką, smaczną i aromatyczną
sałatkę wiosenną, którą spokojnie można zjeść na obiad lub zabrać do pracy/szkoły jako lunch. Czas przygotowania z pewnością nie zajmie więcej niż 30 minut, więc starczy też czasu na wiosenny, popołudniowy spacer.
Składniki, których potrzebujesz:Mix
sałatPierś z kurczakaGrapefruit
Cebula czerwonaPistacjeŚwieża
miętaNatka pietruszkiMiódOliwaSól,
pieprzSposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy bez
oliwy. W
między czasie zajmujemy się grapefruitem, połowę obieramy z białej błonki i kroimy na mniejsze kawałki, drugą połowę wyciskamy do naczynia w którym przygotujemy sos. Do sosu potrzebujemy jeszcze łyżkę
oliwy, pół łyżki
miodu, pęczek posiekanej
natki pietruszki oraz 3-4 gałązki świeżej
mięty. Składniki łączymy i odstawimy na chwilę, aby sos mógł się przegryźć.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
pistacje obieramy i przekrajamy na pół.Składniki na talerzu układamy warstwowo:
sałata, usmażony
kurczak, cząstki grapefruita,
cebula,
pistacje. Całość polewamy sosem i
sałatka wiosenna gotowa. Możemy pałaszować bez większych wyrzutów sumienia.
Danie lekkie, smaczne i aromatyczne. Wielość smaków w jednym daniu, na
słoneczne dni jak znalazł!A wy po jakie dania najchętniej sięgacie na wiosnę?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...