ßßß Cookit - przepis na Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym

Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym

nazwa

Wykonanie

Robiliście kotlety rybne? Ja ostatnio testowałam ten przepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:)
Składniki na kotlety:
· 500 dkg filetów ulubionej ryby
· 1 kg ziemniaków
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
· 2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki
· 3 jajka
· sól i pieprz
· mąka i bułka tarta (do panierki)
· oliwa z oliwek do smażenia
Składniki na sos kaparowy
· 1 szklanka majonezu
· 6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
· 1 łyżka chrzanu
· 2 łyżki musztardy
· 4 łyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych
· 1 cebula (drobno pokrojona)
· 4 łyżki startego sera (np. Parmezanu lub Pecorino)
· świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.
Przygotowanie:
Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia.
Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Uformować kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).
Kotlety podawać gorące, z sosem kaparowym i ulubioną sałatką.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/04/c-fishcakes-kotlety-rybne-z-sosem.html