Wykonanie

Narzekaniom na konserwanty zawarte w żywności nie ma końca. Po części słusznie, lecz czasami dochodzi tu do przesady. Inaczej jest, jeśli mamy do czynienia ze sztucznym, chemicznym polepszaniem produktów surowych, mającym na celu zamaskowanie pierwotnej złej jakości, lub co gorsza, braku świeżości. Moim zdaniem, są to eksperymenty z dziedziny toksykologii, prowadzone na ludziach, bez ich
wiedzy i zgody.Tego rodzaju niecne praktyki nie są wymysłem naszych czasów, stosowane były także w dość odległej przeszłości. Literatura kulinarna sprzed ośmiu dekad tak oto poucza:" Często zgniły zapach
mięsa rafinowani kupcy umieją maskować przez dodanie różnych środków: poprzedni gnilny zapach wywołać możemy, oblewając
mięso ciepłą
wodą. (...)
mięso, albo
kiełbasę często rzeźnicy sztucznie barwią koszenilą, karminem lub fuchsyną: jeśli oblejemy kawałeczki takiego farbowanego
mięsa monopolowym
spirytusem w kieliszku, to anilinowe barwniki przejdą do
spirytusu, który się zabarwi; w drugim kieliszku trzeba oblać
mięso rozwodnioną na pół gliceryną, która po pewnym czasie zafarbuje się, o ile
mięso posiada koszenilę."O zgrozo! :)Druga strona medalu jest jednak taka, że gdy w końcu wyeliminowane zostaną wszelkie konserwanty, polepszacze i środki ochrony roślin, jak życzyliby sobie tego zwolennicy wyłącznie ekologicznie pozyskanej i wolnej od "chemii" żywności, możemy stanąć w obliczu niedoborów w sklepowym zaopatrzeniu. Zacznie brakować jedzenia. Wtedy być może cenna okaże się rada mojej nauczycielki chemii ze szkoły podstawowej, by
śmietanę przed zakupem na placu targowym najpierw sprawdzać przy pomocy jodyny. Zagęszczona
mąką ziemniaczaną zabarwi się na fioletowo.Ponieważ wiem jak powinna wyglądać
wieprzowina zdatna do spożycia po obróbce termicznej, wybieram w sklepie (mam wtedy pewność, że jest badana weterynaryjnie na obecność larw pasożytów) odpowiedni kawałek i przygotowuję z niego na przykład to:Składniki:1200 g
karkówki bez kości1
bakłażan1 średni
seler1
pietruszka1
cebula1
porgarść
włoskich orzechówgarść
migdałów w formie "słupków"1 szklanka białego
wytrawnego wina300 ml
bulionu5 łyżek
śmietany 30%2 łyżki ostrej
musztardy1 łyżeczka mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
chilliszczypta
gałki muszkatołowejOcet z
białego wina do natarcia
mięsa i skropienia warzywgarść posiekanej
natki pietruszki do dekoracji
sól,
olej i łyżka
masła do smażeniaPotrzebny będzie rękaw do pieczenia (lepiej) lub żaroodporne naczynie z pokrywką.
Mięso natrzeć
octem i
solą, odłożyć na chwilę do lodówki.
Cebule i białą część
pora pokroić na półplasterki.
Seler i
pietruszkę obrać, pokroić na cienkie kawałki.
Bakłażana umyć i pokroić cienko. Pokrojone warzywa skropić
octem, inaczej sciemnieją.
Orzechy rozgnieść w moździerzu z 1 łyżką
wody.

Na patelni rozgrzać sporą ilość
oleju. Gdy jest bardzo gorący dodać
masło. Gdy
masło się rozpuści, włożyć na patelnię
mięso i zrumienić z każdej strony. Zdjąć z patelni, odłożyć.Na tłuszczu, na którym smażyło się
mięso (w razie potrzeby dolać
oleju) zeszklić
cebulę i
pora,

dodać
orzechy.

Dodać pozostałe warzywa, posolić, smażyć przez chwilę.

Przełożyć warzywa do rękawa, położyć na nich
mięso, zamknąć rękaw (zostawiając pewien zapas) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 2 godziny.

Ten czas pieczenia dotyczy kawałka
karkówki o podanej wielkości.Po upieczeniu wyjąć
mięso z rękawa i pokroić w niezbyt grube plastry.Warzywa wraz z sosem powstałym podczas pieczenia przełożyć do rondla, podgrzać do wrzenia, zalać
winem, zmniejszyć moc palnika i przez chwilę podgrzewać na małej mocy aby
alkohol zawarty w
winie odparował. Zmiksować sos blenderem, wlać
bulion, wymieszać, ponownie zagotować. Dodać
śmietanę,
musztardę i
przyprawy, wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba- dosolić.Przełożyć sos do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim plastry
mięsa. Wstawić do gorącego piekarnika i podgrzać. Przed podaniem posypać
migdałami uprażonymi na suchej patelni i zieloną
pietruszką. Podać w naczyniu, w którym danie było podgrzewane.

Jeśli Czytelnik nigdy nie zastanawiał się skąd pochodzi
karkówka a chciałby się dowiedzieć, znajdzie ją wyobrażoną poniżej, pod Numerem Trzecim.Miłego Wieczoru!