Wykonanie
Kurczę tyle się teraz dzieje, czasu tak mało, no i przyszło mi kilka nowych książek. Jest co robić. Pozostało mi kilka składników w lodówce więc wzięłam się za pizze. Okazuje się iż
szparagi są wszechstronne i świetnie sprawdzają się na pizzy. Ostatnio dowiedziałam się że ciasto będzie bardziej miękkie, gdy nie dodam do niego
jajka i rzeczywiście wyszło mniej zwarte. Czuć różnicę. Dlatego polecam wypróbować ten przepis. Do dzieła!;)

Składniki:0,5 kg
mąki pszennej1/3 opakowania świeżych
drożdży1/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
wody gazowanejpo jednej łyżeczce
soli,
cukru oraz
ziół prowansalskich1-2 łyżek
olejuketchup i przecier,
oregano,
bazylia do sosu na spód
ser:
mozzarella biała i
zółta oraz tradycyjna gołda z mniejszą zawartością tłuszczuponadto dowolne składniki do pizzyu mnie:
pieczarki,
szparagi,
papryka,
cebula,
kukurydza
Przepis:I Tworzymy zaczyn z
drożdży, podgrzanego
mleka,
cukru i połowy
wody. Dokładnie mieszamy, aby
drożdże się rozpuściły. Ja najczęściej robię to w szejkerze.II Do sporej miski wsypujemy
mąkę, mieszamy z łyżeczką
ziół prowansalskich i dodajemy zaczyn. Formujemy ciasto dodając pozostałą
wodę. Gdyby ciasto było za suche i nie chciało się zlepić w kulę dodajemy troszkę więcej
wody.

III Gdy uformujemy kulę na ręce wylewamy sobie
olej i ugniatamy ciasto. Prawda jest tak, że im lepiej ugniecione ciasto tym pulchniejsze. Po urobieniu ciasta odkładamy w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć je bawełnianą lub lnianą ściereczką.IV Nastawiamy piekarnik na 200st.C i przygotowujemy dodatki. Ścieramy
sery, kroimy warzywa.

V Ciasto układamy na blaszce. Na okrągłej będzie bardziej wyrośnięte. Na prostokątnej bardziej płaskie - ze względu na proporcje. Spód ciasta smarujemy sosem z przecieru połączonego z
ketchupem oraz
ziołami prowansalskimi,
bazylią i
oregano. Na to kruszymy białą
mozzarellę. Wysypujemy pozostałe składniki. Posypujmy
serem i
oregano.VI Pieczemy 15-25min w 200st. CIdealnie pasuje do niej
sos czosnkowy, który zamieszczę w kolejnym
poście .;)