ßßß
Kurczę tyle się teraz dzieje, czasu tak mało, no i przyszło mi kilka nowych książek. Jest co robić. Pozostało mi kilka składników w lodówce więc wzięłam się za pizze. Okazuje się iż szparagi są wszechstronne i świetnie sprawdzają się na pizzy. Ostatnio dowiedziałam się że ciasto będzie bardziej miękkie, gdy nie dodam do niego jajka i rzeczywiście wyszło mniej zwarte. Czuć różnicę. Dlatego polecam wypróbować ten przepis. Do dzieła!;)
Składniki:0,5 kg mąki pszennej1/3 opakowania świeżych drożdży1/4 szklanki mleka3/4 szklanki wody gazowanejpo jednej łyżeczce soli, cukru oraz ziół prowansalskich1-2 łyżek olejuketchup i przecier, oregano, bazylia do sosu na spódser: mozzarella biała i zółta oraz tradycyjna gołda z mniejszą zawartością tłuszczuponadto dowolne składniki do pizzyu mnie: pieczarki, szparagi, papryka, cebula, kukurydza
Przepis:I Tworzymy zaczyn z drożdży, podgrzanego mleka, cukru i połowy wody. Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Ja najczęściej robię to w szejkerze.II Do sporej miski wsypujemy mąkę, mieszamy z łyżeczką ziół prowansalskich i dodajemy zaczyn. Formujemy ciasto dodając pozostałą wodę. Gdyby ciasto było za suche i nie chciało się zlepić w kulę dodajemy troszkę więcej wody.
III Gdy uformujemy kulę na ręce wylewamy sobie olej i ugniatamy ciasto. Prawda jest tak, że im lepiej ugniecione ciasto tym pulchniejsze. Po urobieniu ciasta odkładamy w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć je bawełnianą lub lnianą ściereczką.IV Nastawiamy piekarnik na 200st.C i przygotowujemy dodatki. Ścieramy sery, kroimy warzywa.
V Ciasto układamy na blaszce. Na okrągłej będzie bardziej wyrośnięte. Na prostokątnej bardziej płaskie - ze względu na proporcje. Spód ciasta smarujemy sosem z przecieru połączonego z ketchupem oraz ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Na to kruszymy białą mozzarellę. Wysypujemy pozostałe składniki. Posypujmy serem i oregano.VI Pieczemy 15-25min w 200st. CIdealnie pasuje do niej sos czosnkowy, który zamieszczę w kolejnym poście .;)