Wykonanie

Uwielbiam zupy!! Dziś proponuje zupę warzywną z serduszkami kurcząt;). Serduszka szczególnie uwielbiamy z mężem, więc często na nich robię zupę. Mój mąż
mówi, iż przynajmniej nie musi już o nie kłócić się z bratem!!Proponuję: Jeśli nie lubimy serduszek możemy wykorzystać
mięso z
piersi z kurczaka lub
indyka, a dla Jaroszy może kostkę warzywną;) Ponadto możemy dodać trochę
kapusty pekińskiej w paskach,
fasoli lub innych warzyw. Do zup z
fasola polecam
majeranek i cząber!!
PrzyprawyJuż jakiś czas temu zrezygnowałam z
vegety i
kostek rosołowych, a zamiast tego stosuję
lubczyk (wiosną i latem hoduje, a następnie mrożę świeży;)) Jest to bardzo aromatyczna
przyprawa, więc szczególnie polecam ją jako zdrowy zamiennik;) Ponadto krążą pogłoski, iż kiedyś "panny - podawały swoim
panom lubczyk - jest to roślina miłości";)) Należy go dodawać stopniowo, ze względu na to, iż świeży jest bardzo intensywny, a smaki uwalniają ie powoli. Na garnek 2l ok 1 płaska łyżeczka;) W smaku podobny do
maggi;)

Ponadto moją drugą ulubioną
przyprawą lub
ziołem do zup jest
natka pietruszka (także świeża lub mrożona).
Daję jej całkiem sporo na koniec już na talerzu, bo choć mąż też lubi to ja
daje jej naprawdę dużo o_o.
Natka pietruszki polecana jest dla osób z problemami z przewodem moczowym - tak więc polecam;))
Mrożone warzywa w zupie.Według mnie jedynymi warzywami, które smakują dobrze mrożone jest
brukselka i
groszek . Reszta to już nie to. Tak więc
brukselka jest jedynym warzywem,które mrożę. Blanszuję ja w gorącej wodzie, studzę, a następnie pakuje w woreczki do mrożenia i gotowe;))Składniki:
brukselka 6 główek (teraz w sklepach możemy spotkać jeszcze świeżą:))
marchew x2
seler 1/3 małegopół średniej
pietruszkigarść mrożonego
groszku2
pieczarki4
młode ziemniaki,ale możemy ( niestety jeszcze z Maroka o_O )30 dag serduszek z kurcząt lub którejś z powyższych propozycji.kilka liści
pora oraz liści
selera lub kawałek
selera naciowegoPrzyprawy:
sól morska,
pieprz,
lubczyk,
natka pietruszki, ja dodałam jeszcze odrobinę suszonego
rozmarynu i cząbru,
ziele angielskie,
liść laurowy.

Przygotowanie:I. Warzywa obieramy i kroimy. Każdy rodzaj na równe kawałki. Kształt dowolny. Wrzucamy je do zupy w kolejności: Na początku
brukselka, a na końcu
ziemniaki i
groszek (jeśli jest podgotowany). Ja zastosowałam większe kawałki
ziemniaków, a mniejsze pozostałych warzyw. Tylko grosze i
brukselkę zostawiłam w całości;)

II. Jeśli serduszka mają sporo tłuszczu możemy go delikatnie ściągnąć. Ja preferuję wtedy dodatkowo, aby je wygotować same z
solą,
zielem angielski i liściem, a następnie przecedzić, przepłukać i zastosować nową
wodę. Całość zupy gotuje się około 1h.
Ziemniaki dodajemy na ostatnie 10 minut, a pozostałe warzywa po 30 minutach gotowania
mięsa. Oczywiście jeśli zastosujemy np.
piersi z kurczaka zamiast serduszek to czas gotowania
mięsa się zmieni;).
Lubczyk i odrobinę
soli dodajemy razem z warzywami;).Zupę doprawiamy wedle uznania;)Smacznego!!