ßßß Cookit - przepis na FLĄDRA

FLĄDRA

nazwa

Wykonanie

Heloł ewrybady!
Wybiła magiczna godzina 19:00, a my Wam podsuwamy kolejny pomysł na obiad.
Ktoś się kiedyś spytał: "Jak tu żyć?" My Wam mówimy - zróbcie flądre, a danie wyjdzie Wam za nie więcej, niż 5 złotych. W czasie Odtłuszczania też można oszczędzać!
Dostałyśmy 4 flądry za 5,30 zł. Nieźle, co?
Mimi: Nie cierpię ryb. Żadnych. Nawet flądrowatych.
Dawno, dawno temu, kiedy byłam mała, pożerałam ryby tonami. Śledzie w śmietanie (której też już nie lubię) lądowały w moim brzuchu każdego dnia. Nagle w pewnym wieku powstało we mnie pewne obrzydzenie do ryb. Nie lubię ich smaku, zapachu, wyglądu. Ale mam dla Was dobrą wiadomość! W piątek na obiad zjadłam cały kawałek ryby. Może to odtłuszczanie tak na mnie działa, a może brak innej alternatywy. Nie wiem, ale mam nadzieję, że niechęć do ryb w końcu mi minie, bo jest wiele powodów, dla których warto jeść ryby. A jakie to są powody, to już Magda, która ma o wiele większą wiedzę Wam przybliży.
A teraz prosimy o światła na naszą najlepszą dietetyk Magdę !
FLĄDRA
100 g flądry dostarcza 83 kcal(mniej niż pierś z kurczaka)
Jest chudą rybą morską. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego, łatwoprzyswajalnego białka.
Zawiera także kwasy omega-3, których w naszej diecie jest zdecydowanie za mało. Jedzenie ryb jest bardzo ważne, ponieważ są źródłem witamin i minerałów, które trudno uzyskać z innych produktów. Jednym z tych składników jest jod, którego niedobór jest przyczyną niedoczynności tarczycy. Ryby zawierają również selen, pierwiastek o działaniu przeciwutleniającym, niezbędny dla prawidłowego wzrastania dzieci, funkcjonowania narządów rozrodczych i układu krwionośnego. Dostarczają także wapń, magnez i witaminę D – jest to witamina niezbędna dla układu kostno – szkieletowego, ale według najnowszych badań wpływa ona na niemal każdy element naszego ciała.
Zachęcamy do spożywania ryb nie tylko w piątek – zalecane jest jedzenie ich 2-3 razy w tygodniu.
FASOLA SZPARAGOWA
Należy do roślin strączkowych i jest kolejnym produktem, który powinien częściej pojawiać się w jadłospisie Polaków. Rośliny strączkowe to doskonałe źródło błonnika, witamin i składników mineralnych oraz roślinnego białka .
W diecie przeciętnego Polaka stosunek zawartości białka zwierzęcego do roślinnego powinien wynosić 1:1, nietrudno się domyślić, że jest to ideał, który rzadko udaje się osiągnąć. Dlatego warto wprowadzić do diety na rośliny strączkowe, czyli np. fasolę, groch, soję, soczewicę.
A więc...
Do dzieła!
Składniki:
4 tusze flądry
1 cebula
1 cytryna
4 łyżeczki masła
4 łyżki śmietany kremówki
pół pęczka koperku
sól
pieprz
tymianek
Przygotowanie:
Myjemy dokładnie flądry pod zimną wodą, a następnie osuszamy.
Przyprawiamy z jednej i drugiej strony solą, pieprzem i tymiankiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kroimy cebulę w pióra, a połowę cytry ny w plasterki.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia flądry, dodajemy cebulę, i na każdym kawałku kładziemy łyżeczkę masła. Oblewamy sokiem z połowy cytryny i kładziemy po plasterku cytryny.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
Wykładamy. Sok, który wytworzył podczas pieczenia wylewamy na patelnię.
Na średnim ogniu podgrzewamy. Do szklanki dodajemy 4 łyżki śmietanki kremówki i 1 łyżkę sosu z patelni. Mieszamy i dodajemy na patelnię.
Dodajemy koperek - pół pęczka i mieszamy.
Puree ziemniaczane:
2 ziemniaki
50 ml mleka
1 łyżka masła
sól
pieprz biały
Przygotowanie puree:
Obrać ziemniaki. Zalać zimną wodą, dodać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
Od razu odcedzić wodę. Postawić jeszcze raz na słabym ogniu tak żeby woda całkowicie odparowała z garnka. Zdjąć i włączyć blender i zblendować ziemniaki z odrobiną gorącego mleka. Gdy wchłoną mleko, dodać masło i blendować dalej. Na zmianę powtarzać czynność.
Doprawić pieprzem i solą. Można użyć też gałki muszkatołowej.
Smacznego! :)
Wiecie czemu lubimy piątki? Bo jest deser na odtłuszczaniu!
Kto już teraz nie może się doczekać?
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/03/5-odtuszczanie-z-m-obiad-fladra.html