Wykonanie
Heloł ewrybady!Wybiła magiczna godzina 19:00, a my Wam podsuwamy kolejny pomysł na obiad.Ktoś się kiedyś spytał: "Jak tu żyć?" My Wam mówimy - zróbcie
flądre, a danie wyjdzie Wam za nie więcej, niż 5 złotych. W czasie Odtłuszczania też można oszczędzać!Dostałyśmy 4
flądry za 5,30 zł. Nieźle, co?
Mimi: Nie cierpię ryb. Żadnych. Nawet flądrowatych.Dawno, dawno temu, kiedy byłam mała, pożerałam
ryby tonami.
Śledzie w
śmietanie (której też już nie lubię) lądowały w moim brzuchu każdego dnia. Nagle w pewnym wieku powstało we mnie pewne obrzydzenie do ryb. Nie lubię ich smaku, zapachu, wyglądu. Ale mam dla Was dobrą wiadomość! W piątek na obiad zjadłam cały kawałek
ryby. Może to odtłuszczanie tak na mnie działa, a może brak innej alternatywy. Nie wiem, ale mam nadzieję, że niechęć do ryb w końcu mi minie, bo jest wiele powodów, dla których warto jeść
ryby. A jakie to są powody, to już
Magda, która ma o wiele większą wiedzę Wam przybliży.A teraz prosimy o światła na naszą najlepszą dietetyk
Magdę !
FLĄDRA100 g
flądry dostarcza 83 kcal(mniej niż
pierś z kurczaka)Jest chudą
rybą morską. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego, łatwoprzyswajalnego
białka.Zawiera także kwasy omega-3, których w naszej diecie jest zdecydowanie za mało. Jedzenie ryb jest bardzo ważne, ponieważ są źródłem witamin i minerałów, które trudno uzyskać z innych produktów. Jednym z tych składników jest jod, którego niedobór jest przyczyną niedoczynności tarczycy.
Ryby zawierają również selen, pierwiastek o działaniu przeciwutleniającym, niezbędny dla prawidłowego wzrastania dzieci, funkcjonowania narządów rozrodczych i układu krwionośnego. Dostarczają także wapń, magnez i witaminę D – jest to witamina niezbędna dla układu kostno – szkieletowego, ale według najnowszych badań wpływa ona na niemal każdy element naszego ciała.Zachęcamy do spożywania ryb nie tylko w piątek – zalecane jest jedzenie ich 2-3
razy w tygodniu.
FASOLA SZPARAGOWANależy do roślin strączkowych i jest kolejnym produktem, który powinien częściej pojawiać się w jadłospisie Polaków. Rośliny strączkowe to doskonałe źródło błonnika, witamin i składników mineralnych oraz roślinnego
białka .W diecie przeciętnego Polaka stosunek zawartości
białka zwierzęcego do roślinnego powinien wynosić 1:1, nietrudno się domyślić, że jest to ideał, który rzadko udaje się osiągnąć. Dlatego warto wprowadzić do diety na rośliny strączkowe, czyli np.
fasolę,
groch,
soję,
soczewicę.A więc...Do dzieła!Składniki:4 tusze
flądry1
cebula1
cytryna4 łyżeczki
masła4 łyżki
śmietany kremówkipół pęczka
koperkusólpieprztymianekPrzygotowanie:Myjemy dokładnie
flądry pod zimną
wodą, a następnie osuszamy.Przyprawiamy z jednej i drugiej strony
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Kroimy
cebulę w
pióra, a połowę cytry ny w plasterki.Wkładamy do żaroodpornego naczynia
flądry, dodajemy
cebulę, i na każdym kawałku kładziemy łyżeczkę
masła. Oblewamy
sokiem z połowy
cytryny i kładziemy po plasterku
cytryny.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.Wykładamy. Sok, który wytworzył podczas pieczenia wylewamy na patelnię.Na średnim ogniu podgrzewamy. Do szklanki dodajemy 4 łyżki
śmietanki kremówki i 1 łyżkę sosu z patelni. Mieszamy i dodajemy na patelnię.Dodajemy
koperek - pół pęczka i mieszamy.Puree ziemniaczane:2
ziemniaki50 ml
mleka1 łyżka
masłasólpieprz białyPrzygotowanie puree:Obrać
ziemniaki. Zalać zimną
wodą, dodać pół łyżeczki
soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.Od razu odcedzić
wodę. Postawić jeszcze raz na słabym ogniu tak żeby
woda całkowicie odparowała z garnka. Zdjąć i włączyć blender i zblendować
ziemniaki z odrobiną gorącego
mleka. Gdy wchłoną
mleko, dodać
masło i blendować dalej. Na zmianę powtarzać czynność.Doprawić
pieprzem i
solą. Można użyć też
gałki muszkatołowej.Smacznego! :)Wiecie
czemu lubimy piątki? Bo jest deser na odtłuszczaniu!Kto już teraz nie może się doczekać?~M&M