Wykonanie

Idealne danie, gdy mamy mało czasu, a chcemy poczuć smak Meksyku. :)
Chilli con carne, czyli po hiszpańsku po prostu
chilli z
mięsem.Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas, który był hiszpańsko - meksykańskim stanem.Przygotowywane jest głównie z
mielonego mięsa wołowego,
fasoli czerwonej,
papryki oraz
chilli, ale również w zestawieniu z różnymi
przyprawami czy warzywami. Podawane jest najczęściej z
ryżem,
pieczywem lub plackami tortilli.Jest to dobre danie jednogarnkowe dla dużej rodziny - smaczne oraz mało pracochłonne.1 kg
mięsa mielonego wołowego2 puszki
fasoli czerwonej1 puszka
kukurydzy2
papryki2
cebule4 ząbki
czosnku1 duża puszka
pomidorów bez skóry3 łyżi
koncentratu pomidorowegopieprzsóloreganokmin rzymski
chilliPrzygotowanie:Pokroić
czosnek i
cebule w kostkę.Rozgrzać
oliwę w wysokim garnku.Zeszklić pokrojone
cebule i
czosnek. Dodać
przyprawy -
oregano,
chilli i
kmin.Dodać
mięso mielone, mieszać cały czas i smażyć do przyrumienia.Dodać
pomidory w puszce. Zmniejszyć ogień do średniego i dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Dodać
pieprz i doprawić szczyptą
soli.Dodać pokrojoną
paprykę i dusić następne 15 minut.Przecedzić
fasolę i
kukurydzę i dodać do garnka. Chwilę poddusić - 5 minut.Można podać z
ryżem lub z tortillą.PRZEPIS NA PLACKI TORTILLI (7 SZTUK)Składniki;250 gram
mąki1/2 szklanki gorącej
wody1/4 szklanki
olejuszczypta
soliPrzygotowanie tortilli:Przesiać
mąkę.Dodać sół i
wodę.Wyrabiać ciasto dodając po odrobinie
oleju - około 10 minut. Jeżeli macie mikser z tzw. hakiem można nim się posłużyć.Podzielić na 7 części.Rozwałkować ciasto bardzo cienko - aż będzie widać stolnicę.Rozgrzać teflonową patelnię.Smażyć z dwóch stron po 15- 30 sekund. Tortilla musi
mieć charakterystyczne brązowe plamki.Można podawać tortillę z
chilli con carne.tortilla
sałata lodowapomidor1 łyżeczka
majonezu2 łyżeczki
jogurtu naturalnegoszczypta
solipieprzodrobina
soku z cytrynyszczypta
oreganoPrzygotowanie:Przygotować wszystkie składniki i sos - wymieszać
jogurt z
majonezem i
przyprawami.Tortillę smarujemy sosem, układamy warzywa,
chilli con carne i zawijamy.Można podawać i zajadać się domowym fast foodem.