Wykonanie
W oczekiwaniu na nowalijki i lekkie wiosenne zupy, polecam pyszną, jeszcze typowo zimową - gęstą, pożywną i rozgrzewającą. Jeśli lubicie kremowe zupy, musicie spróbować!

źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com(podaję ze swoimi zmianami)1 - 2 łyżki
oliwy z oliwek3 duże ząbki
czosnku, pokrojone w plasterkiduża
cebula, pokrojona w małą kosteczkę3 średnie
pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę3 średnie
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkępełna szklanka suchej drobnej
fasolki400 ml
bulionu warzywnego2
listki laurowesok z 1/4
cytryny1/2 szklanki (125 ml)
śmietanki 30%1/2 szklanki
mlekasól,
pieprzpapryka wędzona
gałka muszkatołowado podania
śmietanka 30%olej z pestek dyniprażone
pestki dyniSuchą fasolkę przykryć
wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na noc. Dolać
wody, aby cała zakryła
fasolę i gotować przez 40 minut, aż do miękkości. Pod koniec posolić.W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej, dodać
czosnek i
cebulę, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 7 minut, aż będą miękkie. Dodać
pietruszkę i
ziemniaki, wymieszać, przykryć i dusić przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać
fasolkę wraz z
wywarem, w którym się gotowała,
bulion,
liście laurowe i
sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć
liście laurowe, dodać
śmietankę kremową i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszać z
mlekiem i doprawić do smaku (ja wsypałam po sporej szczypcie
pieprzu,
gałki muszkatołowej i ostrej wędzonej
papryki), podgrzać przed podaniem. Podawać z odrobiną
śmietanki i
oleju z pestek dyni, posypane uprażonymi
pestkami dyni.Smacznego!