ßßß Cookit - przepis na Fasolowa zupa krem

Fasolowa zupa krem

nazwa

Wykonanie

W oczekiwaniu na nowalijki i lekkie wiosenne zupy, polecam pyszną, jeszcze typowo zimową - gęstą, pożywną i rozgrzewającą. Jeśli lubicie kremowe zupy, musicie spróbować!
źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com
(podaję ze swoimi zmianami)
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
duża cebula, pokrojona w małą kosteczkę
3 średnie pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
pełna szklanka suchej drobnej fasolki
400 ml bulionu warzywnego
2 listki laurowe
sok z 1/4 cytryny
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka wędzona
gałka muszkatołowa
do podania
śmietanka 30%
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni
Suchą fasolkę przykryć wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na noc. Dolać wody, aby cała zakryła fasolę i gotować przez 40 minut, aż do miękkości. Pod koniec posolić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 7 minut, aż będą miękkie. Dodać pietruszkę i ziemniaki, wymieszać, przykryć i dusić przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolkę wraz z wywarem, w którym się gotowała, bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe, dodać śmietankę kremową i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszać z mlekiem i doprawić do smaku (ja wsypałam po sporej szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej i ostrej wędzonej papryki), podgrzać przed podaniem. Podawać z odrobiną śmietanki i oleju z pestek dyni, posypane uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/03/Fasolowa-zupa-krem.html