Wykonanie
Składniki4 porcje1 - 2 łyżki
oliwy2 duże ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki1 średnia
cebula, pokrojona w małą kosteczkę250 g
pietruszki lub
pasternaku, obranych i pokrojonych w kostkę150 g
ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę1 pełna szklanka (ok 300 ml) ugotowanej drobnej
fasolki wraz z
wywarem* lub 1 puszka (ok 400 g)
fasolki w zalewie400 ml
bulionu warzywnego2
listki laurowesok z 1/4
cytryny1/2 szklanki (125 ml)
śmietanki kremowej UHT 30%1/2 szklanki
mlekaPrzygotowanieW garnku z grubym dnem rozgrzać
olej, dodać
czosnek i
cebulę, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 7 minut aż będą miękkie.Dodać
pietruszkę i
ziemniaki, wymieszać, przykryć i dusić przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając.Dodać
fasolkę wraz z
wywarem,
bulion,
liście laurowe i
sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie.Wyjąć
liście laurowe, dodać
śmietankę kremową i zmiksować na bardzo gładkie purée, aby uzyskać super kremową konsystencję zupy (miksować przez 1 minutę na dużych obrotach blendera). Wymieszać z
mlekiem i podgrzać przed podaniem. Podawać z grzankami posmarowanymi
oliwą i natartymi pieczonym
czosnkiem.Wskazówki*
suchą fasolkę (około 3/4 szklanki) przykryć
wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na noc. Dolać
wody, aby cała zakryła
fasolę i gotować przez 40 minut aż do miękkości. Pod koniec posolić. Odmierzyć pełną szklankę
fasolki wraz z niewielką ilością pozostałego
wywaru.