Wykonanie
Kolejna propozycja z książki Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”. Przepis ten, jest odrobinę bardziej skomplikowany niż poprzednia jego propozycja, jednak jest na szczęście z tych dań, które „robią się same” w piekarniku. Sam autor poleca to danie do
dziczyzny, jednak moim zdaniem, można je dodać do każdego innego
mięsa lub
ryby. Polecam dla wszystkich wielbicieli
serowych zapiekanek:).Ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa (4-6 porcji)Składniki:
oliwa z oliwek do skropienia200 ml tłustego
mleka200 ml
śmietany kremówki1
liść laurowy1 ząbek
czosnku,obrany i rozgnieciony1 kg kleistych
ziemniaków,pokrojonych w cienkie plasterki200 g
startego sera cheddar (ja dałam taki jaki miałam akurat w lodówce)
sól morska,
pieprzPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 o C i natłuść naczynie żaroodporne, w który będzie przygotowywana zapiekanka.Wlej do rondla
mleko i
śmietanę,dodaj
liść laurowy i
czosnek i zagotuj. Kiedy sos zacznie bulgotać, zestaw go z ognia i odstaw.Posyp dno naczynia żaroodpornego 1/3
sera, przykryj warstwą
ziemniaków (układaj tak,by plasterki trochę nachodziły na siebie) i obficie dopraw
solą i
pieprzem.Układaj kolejne warstwy, doprawiając każdą z nich, kończąc warstwą
serową, aż zużyjesz
ziemniaki i
ser.Przecedź sos, aby pozbyć się
liścia laurowego i
czosnku, po czym wlej do naczynia żaroodpornego do 2/3 jego wysokości (cały sos może nie być potrzebny).Delikatni przyciśnij
ziemniaki, aby ułatwić wchłonięcie sosu.Można posypać wierzch zapiekanki dodatkowym
serem.Następnie piecz przez 35-40 min, aż powierzchnia zapiekanki zarumieni się a
ziemniaki będą miękkie, gdy nakłujesz je nożem.Przed podaniem odstaw zapiekankę na kilka minut do przestygnięcia.Smacznego!

Share the post "Ramsayowa ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa"



