Wykonanie
Zupa krem z
selera,
czosnku i
ziemniaka ze złotymi grzaneczkami z
cheddaremPrzepyszny i bardzo sycący krem z
selera zachwyci Was swoim smakiem i rozgrzeje w chłodne dni. Dzięki temu że całość dusi się w
mleku ostry smak
selera i
czosnku staje się bardziej łagodny dając wspaniały efekt. Pikantny, kremowy i aromatyczny krem, do tego chrupiące grzanki z ciepłym, roztopionym,
orzechowym w smaku
cheddarem. Rewelacja!

Dla 6 osób przygotuj:1 duży
seler1 dużego
ziemniaka3 duże ząbki
czosnku1/2 l
bulionu drobiowego (lub warzywnego, jeśli wolisz)2 szklanki
mleka1 szczypta
gałki muszkatołowej1 mała łyżka świeżo zmielonego
pieprzu1 garść poszatkowanej
natki pietruszkisól1
bagietkę3 duże łyżki
oliwy z oliwek1 garść
startego sera cheddarSelera i
ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę o
boku ok. 2 cm.
Bulion podgrzej w garnku i dodaj do niego
seler,
ziemniaka i obrane ząbki
czosnku. Następnie dodaj
mleko, doprowadź całość do wrzenia, po czym duś na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie zmiksuj wszystko na gładki krem, dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Pozostaw zupę na małym ogniu i przygotuj grzaneczki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji z grillem i termoobiegiem.
Bagietkę pokrój na kromeczki, każdą delikatnie posmaruj
oliwą z oliwek i oprósz startym
cheddarem. Wstaw do piekarnika na 7 minut.Zupę podawaj ze świeżą
natką pietruszki, świeżo zmielonym
pieprzem, kilkoma kroplami
oliwy z oliwek i gorącymi grzaneczkami. Smacznego!