Wykonanie
Zrobiło się nieco chłodniej. Możemy się zatem rozgrzać ziemniaczanym kremem z
szpinakowo-
pietruszkowym pesto. Do kremu dodałam też
papryczkę chili oraz prażone
ziarna słonecznika.Składniki :6
ziemniaków1
por2
cebule2-3 ząbki
czosnku1
papryczka chili330 ml słodkiej
śmietanki 30%0,5-0,7 l
bulionu warzywnegopieprz i
sól do smakuPesto :garść
szpinakupęczek
pietruszki1 łyżka prażonych
nasion słonecznikaok 1/3 szklanki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkuWszystkie składniki:
ziemniaki,
por,
cebulę smażymy na
oliwie ok 12 minut, po czym zalewamy
bulionem. Do zawartości garnka dokładamy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
papryczkę chili. Gotujemy do miękkości warzyw, miksujemy blenderem, dodajemy
śmietankę,
sól i
pieprz do smaku.Pesto: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli pesto będzie zbyt gęste możemy dodać jeszcze odrobinę
oliwy.Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pesto, mieszamy i posypujemy prażonymi
nasionami słonecznika.
