Wykonanie
Dokładnie tak! prostota kulinarna nie taka zwyczajna w smaku... rewelacyjna bym rzekła! Tęskniłam za takimi
smakami, nie żeby za zimą oczywiście - precz! uznałam też, że ta zupa wcale niekoniecznie musi być do ugotowania tylko zimą, letnia jest pyszna, szczególnie gdy letnia doskonale wyczuwalny jest smak
orzechów,
czosnku i
oliwy w pesto... nie da się ukryć że wpadła mi w oko :)

przepis własnySkładniki: na krem5 dużych
ziemniaków pokrojonych w kostkę2 średnie
cebulę pokrojone w plastry1 średni
por pocięty na kawałki0,5l
bulionu warzywnego250ml
śmietanki 36%3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuWszystkie składniki wrzucamy do gorący
olej, smażymy 10 minut, następnie zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości. Zawartość garnka miksujemy blenderem, dodajemy
śmietankę,
sól,
pieprz do smaku i odstawiamy.Składniki: na pestopęczek
pietruszki bez grubych łodyg1/2 szklanki
włoskich orzechów1/2 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smaku1 mała
papryczka chili2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
octu balsamicznego* Dodatkowo: do posypania wierzchu posiekane
orzechyWszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę
oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy łyżeczkę
pietruszkowego pesto, delikatnie mieszamy i posypujemy siekanymi
orzechami. Smacznego:)