Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem na kolejną zupę krem, tym razem z selera. Jak zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam zupy kremy. Są one nie tylko smaczne, ale także zdrowe i nisko kaloryczne (jeśli przyrządzamy je na bulionie warzywnym, bez śmietany i nadmiaru tłuszczu). Krem z selera kojarzy mi się ze stażem w Belgii i przepysznymi posiłkami, które tam jadłam, choć nie ma nic wspólnego z kuchnią belgijską. Swoją drogą z jakiego kraju pochodzi to danie, bo ja nie mam pojęcia?Składniki- 1 duży seler- 1 cebula- 3 - 4 ziemniaki.- 2 litry buliony warzywnego- gałka muszkatołowa- sól- pieprz- zielona pietruszka- olej do smażeniaSposób przygotowania:1. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.2. Dodajemy obrane, również pokrojone w kostkę korzeń selera i ziemniaki3. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i dusimy przez 30 minut, lub aż warzywa będą miękkie.4. Potem całość miksyujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu.5. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.6. Zupa ta idealnie smakuje ze świeżą bagietką lub grzankami jednak jeśli jesteście na diecie to lepiej przegryzać do niej pieczywo razowe.Smacznego!