ßßß Cookit - przepis na Placek ze sliwkami

Placek ze sliwkami

nazwa

Wykonanie

Kuchenna szkoła przetrwania - level 3 ...czyli w pierwszej własnej, wymarzonej kuchni.
Ostatnie wpisy
Sernik z oreo
Trójwarstwowy blok z ryżem ...
Tort ananasowy
Likier kajmakowy
Rosyjski rosół z szafranem
Tortille z boczniakami
Chipsy z jarmużu
Ciasteczka karobowo-gryczane
Koktajl z jarmużem i awokado
Koktajl z zielonych warzyw
Prosta i tania reklama w Internecie sprzedawana za pomocą AdTaily(PLALLADTAILY0002)
Pisz blog
Blog > Komentarze do wpisu
« Piers kurczaka z kurkami wg ...
Zrazy wołowe »
1 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny
małe opakowanie proszku do pieczenia
opakowanie cukru z wanilią
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3 łyżki oleju
10 czubatych łyżek mąki
200 g śmietany 18%
kilogram śliwek (świeżych lub z zalewy cukrowej)
cukier puder do posypania
Margarynę, żółtka, cukier i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę. Dodać olej, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać połowę do masy. Ponownie wymieszać, następnie dodać śmietanę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać pozostałą mąkę, jeśli ciasto będzie zbyt gęste ilość mąki zredukować o ok. jedną łyżkę. Gotowe ciasto delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przelać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć połówki śliwek (śliwki z zalewy odsączyć).
Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!
poniedziałek, 19 lipca 2010, n_zak
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/07/Placek-ze-sliwkami.html