Wykonanie
W oczekiwaniu na sobotnie pieczenie ciasta
cytrynowego z
Kasią i portalem MojeCiasto.pl, proponuję ciasto z
brzoskwiniami z (delikatnie zmodyfikowanego) przepisu mojego dziadka. Dziadek ciasta piecze najlepsze na świecie, a jak widać na fragmencie odręcznego dziadkowego przepisu,
Kasia jest obowiązkowa. W tym, jak i w pozostałych dziadkowych specjałach. Więc rozumiecie, że mam do niej pewien sentyment? ;)A ciasto jest pyszne, polecam!

3/4 szklanki
cukru1/2 kostki
margaryny (u mnie
Kasia :))łyżka
proszku do pieczeniałyżka ekstraktu z
wanilii3
jajka (osobno
żółtka i
białka)2 łyżki
oleju5 czubatych łyżek
mąki100 g
śmietany 18%2
brzoskwinie (lub 4 połówki
brzoskwiń w puszce) na kruszonkę (opcjonalnie)1/4 kostki
masła lub
margarynycukier pudermąkacukier puder do posypania
Margarynę,
żółtka i
cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać
olej i ekstrakt z
wanilii, wymieszać.
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia, dodać połowę do masy. Ponownie wymieszać, następnie dodać
śmietanę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać pozostałą
mąkę, jeśli ciasto będzie zbyt gęste ilość
mąki minimalnie zredukować. Gotowe ciasto delikatnie połączyć z ubitymi
białkami. Tortownicę (20 cm) wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą, przelać ciasto. Na wierzchu równomiernie ułożyć pokrojone w plasterki
brzoskwinie (
owoce z zalewy odsączyć i oprószyć
mąką). Posypać kruszonką.Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.Przestudzone ciasto posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Smacznego!
