Wykonanie
Kolejne, trzecie już, podejście do esencji Knorr. To taki w miarę nowy produkt dla ludzi gotujących od podstaw. Wiem, Knorr raczej się kojarzy z gotowcami typu "zalej wrzątkiem", ale tym razem wypuścili całkiem zacny produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia:-
Żeberka z sosem
keczupowo-
cebulowym-
Pierś indycza faszerowana
daktylamiZresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą. Tak jak już wcześniej o tym wspominałem to taki jakby skondensowany smak, taki
wywar jakby, który się dodaje do sosu, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej. W dodatku skład jest bardzo zachęcający, brak tam popularnych wzmacniaczy tego i tamtego, benzoesanów i glutaminianów. Zachęcamy do zapoznania się z tymi esencjami chociażby po to, żeby móc swoje zdanie wyrobić. Bo, z tego co widzę w internecie, najwięcej krytykują ci, którzy w ogóle w rękach tego nie
mieli. O próbowaniu nie wspominając...Przed nami zatem jeszcze dwie esencje do spróbowania (w
sumie pięć), a tymczasem zapraszamy na niesamowity
schab z kością. Takim obiadem nikt by nie pogardził.Potrzebujemy:1,5 kg
schabu z kościąesencja do
sosu pieczeniowego jasnego KnorrMarynata:1 duża
cebula2 ząbki
czosnkusok z 1/2
cytryny1/4 szklanki
oleju1 łyżka suszonego
majeranku1 łyżeczka
kminkusól,
pieprzSchab nacinamy głębiej
między kośćmi, dzięki
czemu łatwiej będzie kroiło się nam go na pojedyncze kotlety po upieczeniu. Przygotowujemy marynatę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę, wyciskamy sok z połowy
cytryny, a
zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią
schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas
mięso marynowało się 24h. Po tym czasie
mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu
mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu
mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do
sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml
wody. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu
cebulkę pozostałą z pieczenia
schabu.Podajemy z czym lubimy.
Ziemniakami, frytkami,
ryżem,
kaszą... Cokolwiek. Sam, bez niczego, też smakuje doskonale.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)