Wykonanie

Kolejny weekend więc kolejne Wypiekanie na śniadanie. Tym razem tematem przewodnim były ptysie. Ale nie takie zwykłe ptysie tylko wytrawne. Takich jeszcze nie jedliśmy więc ochoczo przystąpiliśmy do dzieła. Sprawa zapowiadała się naprawdę nieźle i faktycznie wyszły bardzo smaczne. Idealna przekąska jeśli na przykład spodziewamy się gości. Z całą pewnością będą zaskoczeni takim połączeniem smaków.Nie
będę się teraz tutaj jakoś specjalnie rozpisywał, bo lada moment ma wpaść do nas mój stary kumpel razem z żoną (i pewnie dziećmi również) i muszę jeszcze w związku z tym parę spraw ogarnąć.
Chleb na przykład upiec i takie tam... Mateusz (ten kumpel właśnie) zawsze zajada się moim
chlebem :) A teraz jeszcze do tego mamy niedawno zrobioną
kiełbasę więc połączenie będzie idealne.Ale wracając do ptysi to przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała francuska kuchnia .Ciasto na ptysie:125 ml
wody125 ml
mleka100 g
masłaszczypta
soli1 łyżeczka
cukru170 g
mąki tortowej4 średnie
jajkaNadzienie:150 g
sera brie pokrojonego na plastry2 małe poszatkowane
jabłka100 g liści
szpinakuMus
musztardowy:50 g
śmietanyłyżka
musztardy z ziarnami
gorczycy1
białkoWodę z
mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy
masło,
sól i
cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż
masło się roztopi. Dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i będzie lekko odchodziło od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy aż ciasto wystygnie.Nie przerywając mieszania wbijamy po jednym
jajku. Gdy masa będzie gładka i lśniąca przekładamy ją do worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.Następnie robimy mus czyli
śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z
musztardą.
Białko ubijamy na sztywno i też łączymy ze
śmietaną.Upieczone ptysie kroimy wzdłuż na pół. Dolne połówki przykrywamy plastrami
sera brie, a na
ser kładziemy
jabłka. Mus nabijamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy na
jabłka. Przykrywamy
szpinakiem i górą ptysia. Podajemy od razu.Smacznego!W tym Wypiekaniu na śniadanie udział brali:Kinga z Małe kulinaria---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)