Wykonanie

Fajny obiad dzisiaj mieliśmy:
mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany
pieczarkami, a drugi
suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi -
Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze
śliwką. Tak więc z całą pewnością obie części są pyszne i konkretnie syte. Zjadłem takiego jednego dwojaka i miałem dość. Tym bardziej, że
Madzia zrobiła do nich kopytka, które też nieźle nasycają i zapychają.Dwojaki dworskie:550 g mielonej
wieprzowiny1
bułka namoczona w
mleku1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia)2
jajkasólpieprz3 łyżki
smalcuFarsz I:1
cebula1 łyżka
masła100 g
pieczarek1 łyżka
bułki tartejsólpieprzFarsz II:100 g wydrylowanych suszonych
śliwek1 łyżka
masła1 łyżeczka
bułki tartejSos:15 g
suszonych grzybów1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżka
masłasólpieprz0,5 szklanki
śmietanyMięso łączymy z odciśniętą z
mleka bułką, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy
jajka, doprawiamy
solą i
pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę.Robimy farsz I:
cebulę siekamy,
pieczarki kroimy na plastry i dusimy na
maśle. Dodajemy
bułkę,
sól,
pieprz i mieszamy.Robimy farsz II:
śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane
masło, dodajemy
bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy.Z
mięsnej masy robimy płaskie
mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie
mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi farszami) ściskamy lekko ze sobą i oba na raz obtaczamy w
mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym
smalcu. Przekładamy do rondla.Teraz robimy sos: umyte
grzyby zalewamy
wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z
mąki i
masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy
wywarem z
grzybów, gotujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy posiekane
grzyby i
śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut.I jeszcze dodatek czyli kopytka :500 g
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennej1
jajkosólZiemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z
jajkiem,
mąką i szczyptą
soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki.W garnku gotujemy osoloną
wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i tak po kolei ze wszystkimi kopytkami robimy.Całość podajemy w sosie, posypane
natką pietruszki.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)