ßßß
Cookit - przepis na Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Składniki
Ziemniak
Jajko
Mąka ziemniaczana
Sól
Pieczarki
Cebula
Masło
Mąka pszenna
Bulion warzywny
Śmietana
Pieprz
Wykonanie
Czy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z
sosem pieczarkowym
.
1 kg
ziemniaków
1
jajko
2-3 łyżki
mąki ziemniaczanej
sól
Ugotowane
ziemniaki
studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy
jajko
i
mąkę ziemniaczaną
. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w
mące pszennej
. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą
wodę
i gotujemy 1-2 minuty.
Sos pieczarkowy
:30 dag
pieczarek
1 mała drobno posiekana
cebula
1 łyżka
masła
2 łyżki
mąki pszennej
2 szklanki
bulionu warzywnego
3 łyżki
śmietany
sól
,
pieprz
Pieczarki
czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki i wraz z
cebulą
dusimy na
maśle
.
Mąkę
łączymy z
bulionem warzywnym
i zalewamy nim
pieczarki
. Gotujemy i pozostawiamy na małym ogniu 10 minut. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
do smaku. Dodajemy kwaśną
śmietanę
.Smacznego!
Źródło:
http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym.html
Przepisy powiązane
Knedle z farszem z kaczki
Knedle z farszem z kaczki
Knedle z farszem z kaczki
Knedle z farszem z kaczki
Knedle z farszem z kaczki
Składniki powiązane (0)