ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Czy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym.
1 kg ziemniaków
1 jajko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty.
Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek
1 mała drobno posiekana cebula
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki i wraz z cebulą dusimy na maśle. Mąkę łączymy z bulionem warzywnym i zalewamy nim pieczarki. Gotujemy i pozostawiamy na małym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy kwaśną śmietanę.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym.html