Wykonanie

Od niedawna żyjemy burgerami. Uwielbiamy burgery i robimy coraz to nowe. Mamy nadzieję
mieć na blogu całkiem pokaźną kolekcję burgerowych przepisów. Następny w planie jest burger z
serem pleśniowym. A do takiego
sera nic lepiej nie pasuje niż
bułka orzechowa.
Powiem wam szczerze, że
bułka wyszła naprawdę niezła. Mocno orzechowa, bardzo mocno. W połączeniu z
pleśniowym serem smak był niesamowity. Zatem teraz przepis na owe
bułki, a niedługo na burgera z tymi
bułkami.My akurat zrobiliśmy
bułki orzechowe, ale z tego przepisu można robić różne smaki. O tym napiszę pod koniec postu. Przy różnych burgerach (w przyszłości) będziemy odsyłać do tych właśnie
bułek i będziemy sugerować z jakim dodatkiem
bułki są najlepsze do danego burgera.Na 6
bułek:400 g
mąki250 ml
wody8 g
soli3 g
drożdży instant (około 1 łyżeczki)1
jajko (do posmarowania
bułek)Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy wybrane dodatki (u nas
orzechy włoskie).Formujemy 6
bułek, spłaszczamy je trochę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy
bułki roztrzepanym
jajkiem. W tym miejscu możemy posypać
bułki ziarnami takimi jak np.
kminek zwyczajny,
kmin rzymski,
anyż,
sezam,
mak, itp.Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione
wodą i rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy
bułki i pieczemy przez 15 minut.Wyjmujemy i studzimy na kratce.Jako dodatki do
bułki możemy użyć:- 80 g czarnych grubo pokrojonych
oliwek- 100 g
boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni- 80 g
startego sera gruyère- 120 g
sera camembert pokrojonego w małą kostkę- 100 g
kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej- 80 g
suszonych pomidorów, drobno pokrojonych- 80 g drobno potłuczonych
orzechów włoskich- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego
currySmacznego!Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)