Wykonanie
Jak już
pisałam wraz z wpisem na proziaki (chlebek
sodowy), że w główce świtają mi pomysły co można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na przykład zrobić sobie pyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną
śmietankę zamiast
zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć
zsiadłe mleko o tej
porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami
kurczaka wyszły smaczne i mocno sycące, o kolacji nie było już
mowy :). Przepis ten znajdziecie
potem w zakładce "Domowy Fast Food"

Składniki:Na
sodowy chlebek:(4 duże placki)3 szklanki
mąki pszennej200ml kwaśnej
śmietanyłyżeczka
soliporządna łyżeczka
sody oczyszczonejłyżka
cukru5 łyżek
mlekaMięsko:tacka
piersi z kurczaka (500g)po łyżce przypraw:kebab-gyros
zioła prowansalskiepapryka słodkabazyliacurry4 łyżki
mlekatrochę
oleju do smażenia
Sałatka:
sałata lodowapapryka czerwonaogórek kiszonyWykonanie:
Mięsko:Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z
wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze
przyprawy wymieszać. Do miski z
mięsem dodać
mleko i wsypać naszą mieszankę. Zostawić w lodówce nakryte folia na przynajmniej godzinkę. Następnie usmażyć w rondelku, aż
mięso będzie miękkie.Nasze
chlebki:W czasie dy
mięso będzie leżało w lodówce zrobić
chlebki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej
sodę,
cukier i
sól i mieszamy. Ja kupiłam
śmietanę i była trochę za gęsta więc rozrzedziłam ją
mlekiem, (jeżeli
śmietana będzie rzadka to nie trzeba dodawać
mleka). Następnie dodać ją do
mąki i dokładnie zagniatać ręką, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć na stolnicę obsypaną
mąką (jeżeli używacie sylikonowej to nie trzeba, ciasto nie będzie przywierać) podzielić na 4 części i rozwałkować na okrągłe placki.Smażyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4.
Sałatka:
Sałatę,
paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano
ogórka. Wszystko wymieszać.Nasz kebab:Na dolną cześć naszego
chlebka nakładamy warzywa, następnie
mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze
chlebki można zagnieść wcześniej i nakryć je ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak
mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie.*Do sałatki można dodać np.
śmietany bądź
majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego.Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki:
Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany
szczypior i wszystko mieszamy dodając
śmietanę lub
majonez i dodaje my do kebaba. Oni lubią wszystko :).W dniach od 29 listopada do 1 grudnia w 3500 sklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.Dla nas zakup jednego, czy dwóch produktów, to naprawdę niewiele, za uśmiech wywołany na twarzy u tych naprawdę potrzebujących.