ßßß
SKŁADNIKI:podwójna pierś z kurczakamarynata do mięsa: 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, ząbek czosnku, suszona papryczka chilli, łyżka oliwy z oliwek1 cebula1 puszka pomidorów krojonych2-3 gałązki selera naciowego1 średni batat (słodki ziemniak)puszka mleka kokosowego2 łyżki oliwyprzyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, curry, zmielonej kolendry, przyprawy 5 smakówdodatkowo: świeża kolendra lub pietruszka do przystrojenia oraz ugotowany ryżPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy marynatę do kurczaka: czosnek i chilli drobno siekamy, dodajemy imbir oraz oliwę, wszystko dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i odkładamy na co najmniej pół godziny.Podane w przepisie przyprawy wsypujemy do moździerza i ucieramy na gładki proszek. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy przyprawy i smażymy na bardzo słabym ogniu ok. 2 minuty, aż mieszanka zacznie intensywnie pachnieć.Batata myjemy i obieramy, kroimy go w kosteczkę, a selera w 0,5 cm plasterki. Na patelnię dodajemy kurczaka chwilę smażąc, a gdy mięso się zetnie dodajemy warzywa (batat, seler, pomidory). Doprowadzamy sos do wrzenia po czym dodajemy mleko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 min i doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie cukrem trzcinowym). Podajemy z ryżem, posypane liśćmi kolendry lub pietruszki. Smacznego!