Wykonanie
Witam Wszystkich SerdecznieSezon jesienno-zimowy niewątpliwie popycha nas w kierunku ciepłych dań i zup, które przede wszystkim rozgrzewają i dostarczają potrzebnych kalorii. W tym roku postanowiłem sięgnąć po
dynię,która dotychczas źle kojarzyła mi się za sprawą tkwiących w pamięci kompotów z dyni z lat dzieciństwa. Sezon na zupy i jesień bogata w
dynię to i czas na zupę-krem z dyni, która sprawiła, że zakochałem się w dyni.Potrzebne składniki:

Składniki na zupę-krem dla 6 osóbmała
dyniapierś z kurczaka4
marchewki2
pietruszkićwiartka
seleraliście
poraoliwa z oliwekczerwona cebula4 ząbki
czosnku2
bułki pszenne100g
żółtego serasólpieprzgałka muszkatołowanatka pietruszki3-litrowy garnek napełniamy
wodą i wrzucamy
pierś z kurczaka, pokrojone
marchewki,
pietruszki i
seler w kostkę i liście
pora. Gotujemy
bulion, który będzie bazą dla naszej zupy-krem z dyni.

W tym czasie
dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z miąższu i pestek, po czym kroimy w kostkę. Do ugotowanego już
bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę
dynię i gotujemy jeszcze do zmięknięcia dyni.

W tym czasie na patelni z dodatkiem
oliwy z oliwek smażymy posiekaną
cebule i
czosnek.

Usmażoną
cebulę i
czosnek dodajemy do zupy, po czym doprawiamy zupę
solą i mieszamy. Zupę zdejmujemy z ognia i blenderem miksujemy na gładki krem.

Zupę-krem doprawiamy jeszcze odrobiną
pieprzu i
gałki muszkatołowej. Na koniec przygotowujemy grzanki, na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę
bułki i starty
żółty ser.

Do miseczki nabieramy zupy-krem, na wierzchu umieszczamy grzanki i posypujemy posiekaną
natką pietruszki. Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do skorzystania z jeszcze trwającego sezonu na
dynię.