Wykonanie

Nie ma nic lepszego o tej
porze roku od domowej zupy pomidorowej ze świeżych, soczystych
pomidorów. A ponieważ zawsze robię ją na oko i raczej mało kto gotuje zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :)Najbardziej lubię
pomidorową na kościach od
schabu i/lub
karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością
mięsa ;) Gotuję ją zawsze w dużym garze, bo dobrej pomidorowej nigdy za wiele :) Np. jedna nieduża od
schabu i jedna od około kilogramowej
karkówki.Całą zimę jem
pomidorową zabielaną
jogurtem greckim, a latem wolę taką bez niego, tak już mam ;) Ale wg własnych preferencji dodaj
jogurt lub
śmietanę, jeśli masz ochotę.Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy
przecier pomidorowy, w zimie wystarczy, że ugotujesz
wywar i wlejesz do niego jeden lub dwa słoiki przecieru, aby zjeść pyszną pomidorówkę :)Potrzebujesz:- kości wieprzowe (najlepiej od
schabu i/lub
karkówki)-
włoszczyzna (2 - 3
marchewki, 1 nieduży
młody seler, 2
pietruszki + kilka gałązek
natki, 1
por, opcjonalnie: świeży
lubczyk)-
przyprawy (
ziele angielskie, ziarna
pieprzu, odrobina
pieprzu zmielonego,
sól, kilka
liści laurowych, opcjonalnie: cząber lub inne ulubione
zioła,
przyprawa typu "warzywko" - używam takiej bez glutaminianu
sodu)- świeże
pomidory (na duży garnek użyłam 5 dużych sztuk, ale dużo zależy od samych
pomidorów, więc do smaku!)- opcjonalnie: 2 - 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego do smaku- do podania:
ryż lub
makaron- opcjonalnie:
śmietana lub
jogurt naturalnyPrzygotowanie:1. Kości umyj,
włoszczyznę opłucz, co trzeba to obierz ;) Wrzuć do gara, zalej zimną
wodą tak, aby wszystko dobrze przykryła (powiedzmy, że ok. 3 cm
wody ponad kośćmi). Dodaj sporo ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego, kilka
liści laurowych, "warzywko" i
zioła.2. Zagotuj i zbieraj tzw. "szum", który pojawi się na wierzchu. Gotuj aż
mięso i warzywa będą miękkie.3. W tym czasie przygotuj
pomidory - sparz je dokładnie wrzątkiem, obierz ze skórki, wykrój zielone części i zmiksuj lub w warunkach ekstremalnych zetrzyj na tarce ;)4. Wyciągnij z zupy
mięso i warzywa i dodaj płynne
pomidory. Jeśli zupa jest za mało pomidorowa możesz zmiksować więcej
pomidorów lub dodać odrobinę koncentratu, ja osobiście często wybieram tą drugą opcję, bo wydaje mi się, że zupa jest wtedy jakaś "fajniejsza" :D5. Dopraw do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Podawaj z
ryżem lub
makaronem.6. Zupę możesz zabielić też
śmietaną, pamiętaj aby najpierw ją zahartować (tzn. dodawać do niej trochę gorącej zupy, dokładnie mieszając).