Wykonanie
Czy parzycie
kawę w kawiarce? A zbożową próbowaliście? Bo ja czarnej
kawy nie pijam, ale całkiem niedawno zachwyciłam się opcją parzenia w kawiarce
kawy zbożowej z
przyprawami . Od kiedy mam własną kawiarkę, nagle poranki, popołudnia, a nawet wieczory nabrały nowej cudowności -
kawa zbożowa doprawiona tak jak lubię, za każdym razem inaczej, pyszna, delikatna, z kapką
mleka, kroplą
miodu albo całkiem na czarno. Można pić na zdrowie!

O taaak, czasami nawet o poranku gram jazzowo. Cudnie taki dzień zacząć z filiżanką
kawy zbożowej z łezką
mleka i pięknym "Cool One", posłuchajcie...Jestem kawoszem, ale takim platonicznym, bardziej teoretycznym, czy może "nie otrzęsionym" niż "namiętnym kawopijcą".
Kawa czarna mnie zabija, dostaję palpitacji
serca,
dziwnych podrygów, wchodzę w stan podenerwowania. A jednak
kawę kocham, uwielbiam zapach świeżo mielonych ziaren
kawy w młynku, szum ekspresu, boski zapach mocnego
espresso. Pijam jednak jedynie latte - dużo spienionego
mleka, małe
espresso, szczypta
cynamonu, żadnych
syropów smakowych. Tylko taką
kawę wytrzymuje moje
serce, a i to nie codziennie. Kocham nad życie moją latte, ale... poszukiwałam rytuałów, własnych prostych
kawowych rytuałów.Na pierwsze randki z moim
maużem chadzaliśmy do 'Pożegnania z Afryką', wówczas najdroższej (przed erą kawiarni sieciowych) i najbardziej kultowej kawiarni w Warszawie. Tyle, że byłam "tanią dziewczyną". Skubałam sobie
figowego mazurka i odurzałam samym aromatem
kawy, którą pił mój chłopak.
Potem wszędzie nastały
kawowe ceremonie, kawiarki, chemexy,
kawa z tygielka, cold brew. Na tyle jestem zafascynowana sposobami parzenia
kawy, że jeśli kiedyś napiszę w końcu kryminał, to główny bohater będzie z pewnością wielkim, wielkim pasjonatem
kawy i mistrzem jej parzenia. Pięknie się o takich ceremoniach parzenia czyta, z radością podgląda, ale nigdy nawet nie próbowałam kupować gadżetów do parzenia
kawy, skoro takowej w
sumie nie pijam. I w życiu mi do głowy nie przyszło, by kupować "zbędny gadżet" w postaci kawiarki, aż do dnia... gdy we włoskim gospodarstwie agro, w którym mieszkaliśmy podczas wyjazdu na EXPO do Mediolanu, po kolacji podano
kawę zbożową z kawiarki . Była obłędna!Co to jest kawiarka,
moka, kafetiera?Kawiarka,
moka, makinetka, kafetiera - tyle nazw dla jednego, super sprytnego urządzenia, które odmieniło świat kawoszy. Prosty w konstrukcji aluminiowy czajniczek do parzenia
kawy pod ciśnieniem, na początku XX wieku wymyślił Alfonso Bialetti, pracownik huty, który zajmował się stopami aluminium. W latach 30tych XX wieku jego pomysł zrewolucjonizował sposób przyrządzania
espresso. Dziś Bialetti to najsłynniejsza firma produkująca kawiarki na świecie . Jest wiele firm, które produkują podobne kawiarki, jednak Bialetti słynie we Włoszech z najlepszej jakości, co szczególnie ważne przy uszczelkach i sitkach. Tańsze urządzenia (a nawet kafetiera Bialetti to nie taki znowu majątek!) są często wykonane z aluminium bez certyfikatów, który może przenikać do smaku
kawy, uszczelki są tanimi
podróbkami nie wytrzymującymi ciśnienia podczas parzenia. Swoją pierwszą kawiarkę -
Moka Bialetti na 6
espresso - przywiozłam z ostatniej podróży do Włoch. Kosztowała ok 110zł, ale można je też kupić w różnych wielkościach w Polsce w sklepach z
kawą (polecam Coffedesk.pl, gdzie kupiłam drugą, mniejszą kawiarkę).Hop Hop, mam newsa dla chętnych na nowa piękną kawiarkę - na Coffedesk.pl z kodem "Chilli15" macie 15% zniżki na wszystkie kawiarki GAT i Bialetti (polecam!) oraz
kawy mielone do kawiarek Arcaffe (Roma jest świetna!) i Diemme .Jak działa kawiarka?Kawiarka składa się z:- dolnego zbiornika na
wodę z zaworem bezpieczeństwa- metalowego filtra w kształcie lejka- górnego zbiornika z "kominem", przykrywką, rączką oraz filtrem i uszczelką
Woda w dolnym pojemniku zagotowuje się i gdy osiągnie temperaturę ok 90stC, w pojemniku wytwarza się ciśnienie, dzięki któremu ta przedostaje się przez metalowy filtr z
kawą, a następnie wyżej przez filtr. Zaparzona
kawa poprzez "komin" przedostaje się do górnego zbiornika i po kilku minutach fantastyczne expresso gotowe.Przed pierwszym użyciem- umyj urządzenie samą
wodą, be żadnych środków do mycia, czy detergentów- przeparz dwukrotnie kawiarkę samą
wodą- zaparz dwukrotnie
kawę, a następnie ją wylejKawiarka jest gotowa do przyrządzania doskonałego
espresso. Czujecie jak pachnie?wlej dobrą, najlepiej przefiltrowaną
wodę do dolnego zbiornika, ZAWSZE poniżej zaworka i nie wlewaj mnie (to sobie zrobię mniej
kawy), bo nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie do parzeniawsyp czarną
kawę do filtra (odpowiednio zmieloną "do kawiarek"), całkowicie go wypełniając, ale bez ubijania
kawy - jeśli wolisz słabsza
kawę, można
kawy wsypać mniej; oczyść ewentualne okruchy
kawy z rantówzakręć szczelnie górny czajniczek trzymając za jego czaszę i boki, NIGDY za rączkę (może się odłamać)postaw kawiarkę na gazie/płycie na średnim płomieniu, pilnując, by rączka była odsunięta od źródła ciepła, inaczej może się stopićpo kilku minutach przez komin w czajniczku będzie się wydobywać aromatyczna spieniona
kawa, zdejmij kawiarkę ze źródła ciepła, gdy górny dzbanek będzie wypełniony do mniej więcej połowy,
kawa doparzy się jeszcze przez ok minutęWielkości i rodzaje kawiarekWielkość (pojemność) kawiarek określa się poprzez podanie ilości
espresso (tz), które można w niej na raz zaparzyć. Każde
espresso to 50ml. Ja mam dwie kawiarki Bialetti 6tz (300ml) i 3tz (150ml). Jeśli chcesz zrobić 2
espresso, musisz
mieć kawiarkę 2tz, nie da się zrobić 2
espresso w kawiarce 6tz. W tej większej parzę
kawę zbożową, bo przecież nie zawiera kofeiny, nie zabija i można ją pić śmiało w większej ilości. Ale mój
mauż szanowny kiedyś zaparzył sobie
kawę w małej kawiarce 3tz, był mocno zaskoczony jak piekielnie mocna
kawa z niej wyszła. To po prostu zawsze jest
espresso, a nie "duża
kawa", ale można regulować moc
kawy wsypując jej mnie do filtra. Bialetti produkuje kawiarki w rozmiarach od 1tz dla singli do 18tz, które są wykorzystywane w gastronomii. Nasi gospodarze w agroturystyce nieopodal
Parmy mieli kafetierę 12tz i kilka mniejszych.Klasyczne kawiarki firmy Bialetti były ośmiokątne, o stożkowo pochylonych ściankach, w całości wykonane z aluminium i nadawały się jedynie do kuchenek gazowych, węglowych i elektrycznych. Od kilku lat firma ma jednak na rynku dostępne również kafetiery przeznaczone do płyt indukcyjnych. Jeśli taką właśnie macie, warto dopytać w sklepie o model do kuchni indukcyjnych. Z uwag od użytkowników kawiarek słyszałam jednak, że czarna
kawa parzona w kawiarce na indukcji nie ma najlepszych walorów
smakowych, gdyż proces parzenia jest przerywany przez zasilanie indukcyjne. Sama jednak nie miałam szansy tego sprawdzić, zatem pytajcie tych co "męczą się" z indukcją.Powstaje sporo pytań o bezpieczeństwo aluminium w
kontakcie z
kawą. Oryginalna kawiarka wykonana została z aluminium. Kawiarki aluminiowe Bialetti i najlepszych marek wykonane są są ze stopu certyfikowanego i zbadanego - są bezpieczne dla zdrowia. Nie wolno ich jednak myć środkami chemicznymi, gdyż uszkodzi się zabezpieczająca je powłoka. I tu znów - nie kupujcie kawiarek za grosze, bo za 30zł to sami się domyślcie co można sobie zafundować. Bialetti produkuje równeiż kawiarki ze stali nierdzewnej, jeśli ktoś nie czuje się przekonany.Kilka zasad przy parzeniu
kawy w kawiarce
kawa czarna do kawiarki musi
mieć odpowiedni stopień zmielenia "do kawiarki/moka", czyli średni, niezbyt gruby i niezbyt drobny, zapytajcie w sklepie, w którym kupujecie
kawęczarną
kawę wsypuj do kawiarki do pełna, ale bez ubijania - jeśli chcesz 1
espresso, nie da się go zaparzyć w kawiarce 6tz, musisz kupić mniejsza kawiarkę, takiej wielkości, ile na raz chcesz parzyć shotów czarnego
espressokawa zbożowa do kawiarki musi być
kawą "mieloną", a nie "instant", czyli rozpuszczalnązawsze wlewaj filtrowaną
wodę PONIŻEJ poziomu zaworu bezpieczeństwa!
kawę zbożową wsypuj do filtra tylko do połowy pojemniczkarazem z
kawą zbożową, do filtra dodaj ulubione
przyprawy (o tym niżej)ustawiaj kawiarkę na niewielkim/średnim ogniu, by parzyła się powoligdy górny pojemnik wypełni się mniej więcej do połowy, możesz zdjąć kafetierę ze źródła ciepła, bo
kawa się nie przeparzyła, proces parzenia wciąż trwa jeszcze przez ok 1 minutę
kawa jest gotowa po kilku minutach, gdy ustanie syczenie i bulgotanie w kafetierze, wówczas zestaw kawiarkę ze źródła ciepła, odczekaj minutę i przelewaj do kubka/filiżankiWażne zasady mycia, czyszczenia i konserwacji kawiarkirozkręcaj kawiarkę dopiero po jej wystygnięciu, gdy będzie można ją chwycić gołą ręką, zawsze trzymając za czaszę górnego pojemnika, a nie za rączkęwyjmij filtr z
kawą i opróżnij go łyżeczką lub palcem, a
potem umyj samą
wodą, NIGDY nie wolno stukać filtrem, by opróżnić go z
kawy - jest cienki i delikatny, przy najmniejszym odgięciu metalu kawiarka nie będzie utrzymywać ciśnieniakawiarkę myj zawsze samą
wodą (wszystkie jej elementy), nie używaj detergentów, środków czyszczenia, nie myj kafetiery w zmywarcepozostaw kafetierę otwartą do odcieknięcia, a następnie wytrzyj do sucha przed ponownym skręceniem i odstawieniem na półkęjeśli na łączeniu górnej i dolnej części kafetiery zaczną pojawiać się krople wody/kawy, to znak, że czas wymienić uszczelkę; przy codziennym użytkowaniu uszczelka ma ok 12-15 miesięcy trwałości, uszczelki wraz z sitkiem kupuje się w tych samych sklepach, w których są dostępne kafetiery, to niewielki wydatek (ok 12 zł) i warto kupić jeden zestaw razem z kafetierą

Jak parzyć
kawę zbożową w kawiarce
kawa zbożowa musi być ziarnista, o grubej strukturze, absolutnie nie może być to
kawa instantwypełniaj filtr na
kawę tylko w połowie, a czasem wsypuj mniejdo filtra na
kawę od razu dodawaj
przyprawy smakowe, dzięki którym każda
kawa będzie niepowtarzalna

Lubię
kawę zbożową parzoną z
przyprawami, do
kawy z farro świetnie pasuje
cynamon, do Kujawianki
kardamon i
cynamon albo
anyż, Anatol nabiera niezwykłej nuty smakowej dzięki czarnemu kardamonowi i
goździkom, a Inkę łagodzę samym
cynamonem lub
cynamonem i
anyżem gwiaździstym.Moje ulubione
kawy zbożowe do parzenia w kawiarce

Sprawdziłam kilka dostępnych na polskim rynku kaw zbożowych nadających się do kawiarki. Mają one grube mielenie, nie są pyłem ani wersją Instant. Najbardziej smakuje mi farro (z Włoch) i Kujawianka. Ale w najbliższym czasie
będę testować kolejne
kawy, zatem ten wpis będzie sie rozrastał. Muszę przyznać, że parzenie
kawy zbożowej w kawiarce sprawia mi fantastyczną przyjemność! Mam nadzieję, że dzięki temu wpisowi również i Wam.Caffè di farro biologico Azienda Agricola Afro CavalliBezwzględnie zakochałam się w prażonej farro -
kawie z płaskurki, którą piłam we Włoszech.
Kawa nie jest tania, pochodzi z biologicznych upraw. Jest pyszna, lekko orzechowa, ciut słodkawa, najlepiej smakuje z dosłownie odrobiną
mleka. Moim zdaniem nie wymaga dosładzania. Nie wiem co pocznę, jak skończę to opakowanie...400g kosztowało 7
Euro (ok. 28zł)skład: 100% farro (płaskurka) prażona i mielona- wypełnij filtr do połowy, dodaj kawałki kory
cynamonu, ale świetna jest tez bez przyprawStara, poczciwa
kawa zbożowa Kujawianka, którą odkryłam zaledwie kilka tygodni temu. Doskonale sprawdza się do parzenia w kawiarce, świetna z
przyprawami korzennymi. Jest łagodna w smaku, delikatna, lekko orzechowa. Bardzo lubię ją z odrobiną
mleka, córka dodaje kroplę
miodu.500g kosztuje ok 4złskład: 60% żyto, 20% jęczmień,
cykoria,
burak cukrowy - prażone- wypełnij filtr do połowy, dodaj kawałki kory
cynamonu,
goździki, rozkruszony
kardamonKawa zbożowa Anatol to kolejny klasyk na rynku kaw zbożowych, występuje chyba tylko w wersji w torebkach do zaparzania, ale ja je po prostu rozrywam, by wydobyć
kawę ze środka. Do kawiarki 6tz wsypuję zawartość
trzech torebek,
kawa jest dość mocna, ma niewielką goryczkę, ale ciekawy smak.150g w saszetkach (35 torebek) ok 3złskład:
cykoria, 50% żyto - prażone- zawartość 3 torebek Anatola na kawiarki 6tz, dla niezwykłego smaku dodaj 1/2 rozgniecionego czarnego
kardamonu, kilka
goździkówKawa Inka jakiej nie znałam! Zazwyczaj pijałam (od wczesnych lat dziecięcych) Inkę klasyczną, instant, ale taka do kawiarki się nie nadaje, bo tam nie ma co zaparzać. Na próbę kupiłam zatem Inkę zbożową z orkiszem w torebkach do zaparzania . Rozrywam
torebki, wsypuję je do kawiarki, dodaję
przyprawy i parzę jak pozostałe
kawy zbożowe. Ale jednak uwaga, inka jest piekielnie mocna, ma sporą nutę goryczy. Do kafetiery wielkości 6tz dodaję zawartość zaledwie 2 torebek. to kolejny klasyk na rynku kaw zbożowych, występuje chyba tylko w wersji w torebkach do zaparzania, ale ja je po prostu rozrywam, by wydobyć
kawę ze środka. Do kawiarki 6tz wsypuję zawartość
trzech torebek,
kawa jest dość mocna, ma niewielką goryczkę, ale ciekawy smak.145g w saszetkach (36 torebek) ok 4,5złskład: jęczmień,
cykoria 30%, orkisz 20% - prażone- zawartość 2 torebek Inki do kawiarki 6tz, kawałki kory
cynamony i
anyżu gwiaździstego
Kawa z karobu - Caroffee - słyszałam o niej już jakiś czas temu, ale dopiero, gdy mam kawiarkę, postanowiłam jej spróbować. Strąki
chleba świętojańskiego (karob) są słodkie w smaku, mielony karob bywa substytutem
kakao, bardzo byłam ciekawa smaku Caroffee.
Kawa jest średnio mielona, nawet obawiałam się, czy nie za mocno pylista, ale jest fajnie, do kawiarki przedostają się śladowe ilości samej ziarna.
Kawa jest ciut kwaskowa, ale wyraźnie słodka. Świetnie smakuje czarna, bez
mleka, zaś z
mlekiem to po prostu cudowny deser! Bardzo się cieszę, że jej spróbowałam. Na stałe wchodzi do mojego repertuaru kaw zbożowych z kawiarki. Co ciekawe, można caroffee mieszać w kawiarce z klasyczna
kawą, dzięki
czemu espresso będzie słodkawe i będzie zawierało mniej kofeiny. Muszę ten sposób przetestować kiedyś na
mężu lub innym smakoszu
kawy.350g kosztuje ok 20zł, do kupienia w Greckich Delikatesachskład: karob - prażony, mielony- wypełnij filtr do połowy, nie musisz dodawać dodatków
smakowych, ale z
cynamonem będzie wyśmienicie!
Bawcie się
kawą zbożową, dla mnie parzenie
kawy w kafetierze to czysta radość, a dzięki temu, że pijam tylko zbożową,
mogę sobie na tę radość pozwolić często, bez obawy o
serce, nerwy, palpitacje, czy żołądek. No i wreszcie mam, swoje małe
kawowe rytuały. A jeśli lepsze dla zdrowia, to tym bardziej mnie cieszy. Czarną
kawą nadal
będę się odurzać, gdy
mauż lub koleżanka będą parzyli.






