Wykonanie
Czas świąteczny powoli zaczyna nas zniewalać, a wraz z nim wszelkie aromaty, smaki, które rozgrzewają i przypominają
magię nadchodzącego czasu radości. Jednym z takich smaków jest piernik, którego nutą możecie urozmaicać sobie codzienne delektowanie się
kawą.
Syrop smakuje znakomicie i jest doskonały nie tylko do
kawy. Z całą pewnością można go wykorzystać do muffinów oraz ciast, czy deserów. Polecam ten znakomity przepis, znaleziony na blogu Kasi .

Składniki:- 300 ml
wody,- 200 g
cukru,- 1 łyżka
cynamonu,- 2 łyżki
przyprawy do piernika*.
Wodę i
cukier umieszczamy w garnku, włączamy kuchenkę. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Dodajemy
przyprawy i gotujemy 3 minuty od ponownego zawrzenia. W trakcie gotowania mieszamy.
Syrop będzie miał konsystencję tężejącej
galaretki, która w połączeniu z
kawą rozpuści się i odpowiednio połączy. Po przestudzeniu (przez ok. godzinę)
syrop umieszczamy w słoiku/buteleczce. Ja przechowuję swój w lodówce. Smacznego!*
przyprawa nie może
mieć w składzie
mąki - zwróćcie na to uwagę!