Wykonanie
Tematem kolejnego wyzwania w ramach grupy wspólnego gotowania było ciasto lub inny deser z
gruszką. Powiecie pewnie, że ja wybrałam banalnie,
gruszka +
czekolada… Może i poszłam na łatwiznę i przygotowałam deser z
gruszką z najczęściej łączonym z nią składnikiem, ale wolałam postawić na coś sprawdzonego. A że ciasto jest bez standardowej
mąki tylko z udziałem zmielonych
orzechów laskowych to jednak tak stereotypowo nie jest. Dodałam też nieco
rumu i
cukier z prawdziwą
wanilią, więc bukiet zapachowy jest nieziemski 😉Inne słodkości z
gruszką znajdziecie u Zuzi – Financier
pistacjowe z
gruszkami,
Gin – Muffinki z
dynią,
gruszką i
imbirem oraz Lejdi – Chlebek
bananowy z
gruszkami i
syropem klonowym .

Składniki:100 g
masła100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki ciemnego
rumu100 g zmielonych
orzechów laskowych50 g drobno posiekanych
orzechów laskowych80 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią4
jajkaszczypta
soli2
gruszkisok z 1/2
cytrynyPrzepis zaczerpnęłam z bloga Ciocolatto gatto . Wprowadziłam kilka małych zmian.

1. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 23 x 30 cm (lub nieco mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym cienką warstwą
oliwy. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.2.
Masło roztopić w rondelku, dodać do niego
czekoladę podzieloną na kostki. Gdy
czekolada się rozpuści, zestawić naczynie z palnika, wymieszać z dwiema łyżkami
rumu i odstawić do lekkiego przestygnięcia.3.
Żółtka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodajemy masę
czekoladową i
orzechy (mielone i siekane). Ubijamy chwilę.4.
Białka ubić ze szczyptą
soli i dodać w
trzech partiach do masy jajeczno-czekoladowej. Mieszać
łopatką, nie mikserem, powoli i delikatnie.5. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układać na nim obrane
gruszki z wyciętymi gniazdami nasiennymi. Ja zrobiłam podobny wzór do tego z przepisu z jakiego korzystałam. Tylko u mnie były to ponacinane wzdłuż połówki
gruszek. Zaraz po obraniu
skropiłam je
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.6. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 ºC na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, wyjęty z ciasta musi być suchy.
Gruszki można dodać także pokrojone w plasterki i w nieco większej ilości.