ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta rabarbarowa z orzechami laskowymi

Rustykalna tarta rabarbarowa z orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki.
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki orkiszowej 1050
60 g cukru pudru
1 jajko M
125 g masła
szczypta soli
Składniki na masę orzechową:
75 g mielonych orzechów laskowych
25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych
30 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
dodatkowo:
40-50 dkg rabarbaru
1 łyżka pistacji
cukier puder
Wykonanie:
mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać drobno pokrojone twarde masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki
mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować
ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż w całości, grubsze natomiast przetnij wzdłuż na pół. Młody rabarbar nie wymaga obierania. Boki ciasta założyć na rabarbar, następnie posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem
piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów ciasta
przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/05/rustykalna-tarta-orzechowo-rabarbarowa.html