Wykonanie

Rustykalna
tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam
orzechową warstwą, która idealnie współgra
smakowo z kwaskowatym
rabarbarem.
Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi
rabarbaru ułożone w całości dodają tarcie
szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki.

Składniki na kruchy spód:250 g
mąki orkiszowej 105060 g
cukru pudru1
jajko M125 g
masłaszczypta
soliSkładniki na masę
orzechową:75 g mielonych
orzechów laskowych25 g mielonych
pistacji lub 100 g laskowych30 g roztopionego
masła3 łyżki
cukru1
jajko
dodatkowo:40-50 dkg
rabarbaru1 łyżka
pistacjicukier puderWykonanie:
mąkę wymieszać z
cukrem pudrem i
solą. Dodać drobno pokrojone twarde
masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodac
jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówkimielone podprażone
orzechy laskowe, roztopione
masło,
cukier i
jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarowaćciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę
orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi
rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż w całości, grubsze natomiast przetnij wzdłuż na pół.
Młody rabarbar nie wymaga obierania. Boki ciasta założyć na
rabarbar, następnie posmarować
mlekiem i posypać
brązowym cukrempiec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów ciastaprzed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i
cukrem pudremSMACZNEGO !