ßßß Cookit - przepis na Babeczki rabarbarowe z beza

Babeczki rabarbarowe z beza

nazwa

Wykonanie

Moja pierwsza propozycja w ramach weekendowej zabawy rabarbarowej. Przepis znalazłam w dodatku do GW, "Spotkanie różowe". Jednak przepisowe ciasto upiekłam w formie babeczek i ciasteczek. Kruchy, maślany spód, słodka beza i kwaśny rabarbarowy środek - chyba nie muszę więcej zachwalać? :)
Wybaczcie małe zdjęciowe szaleństwo, ale na kilka, nie zdecydowałabym się do jutra. ;)
4-5 łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
sól
3 białka
6 łyżek cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać posiekane masło. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulkę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć ciastem formę do babeczek (u mnie 6 dużych, z reszty ciasta zrobiłam ciasteczka).
Podpiec ok. 10 min. w temperaturze 200 stopni.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki. Wymieszać z cukrem i ułożyć na podpieczonym cieście. Białka ubić z cukrem pudrem, ułożyć na kawałkach rabarbaru.
Piec, aż beza będzie zarumieniona, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/04/Babeczki-rabarbarowe-z-beza.html