Wykonanie
Moja pierwsza propozycja w ramach weekendowej zabawy rabarbarowej. Przepis znalazłam w dodatku do GW, "Spotkanie różowe". Jednak przepisowe ciasto upiekłam w formie babeczek i
ciasteczek. Kruchy,
maślany spód, słodka
beza i kwaśny
rabarbarowy środek - chyba nie muszę więcej zachwalać? :)Wybaczcie małe zdjęciowe szaleństwo, ale na kilka, nie zdecydowałabym się do jutra. ;)
4-5 łodyg
rabarbaru4 łyżki
cukru300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudrusól3
białka6 łyżek
cukru pudruMąkę wymieszać z
cukrem pudrem i szczyptą
soli. Dodać posiekane
masło. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulkę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć
ciastem formę do babeczek (u mnie 6 dużych, z reszty ciasta zrobiłam
ciasteczka).Podpiec ok. 10 min. w temperaturze 200 stopni.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki. Wymieszać z
cukrem i ułożyć na podpieczonym cieście.
Białka ubić z
cukrem pudrem, ułożyć na kawałkach
rabarbaru.Piec, aż
beza będzie zarumieniona, w temperaturze 180 stopni.Smacznego!