Wykonanie
Kochani, nie
mogę sobie przypomnieć niedzieli bez domowego wypieku. To już taka tradycja i zawsze musi coś być. Jeśli ja nie
mogę niczego zrobić to wtedy 'władzę' przejmuje mama.
Póki co przez najbliższe dwa miesiące
będę dla Was piekła w każdą niedzielą i to bez wyjątku (tak myślę). Dzisiaj mam dla Was tartę z
rabarbarem. Kończy się już sezon na to pyszne warzywo, więc chcę wycisnąć z niego jak najwięcej! :)Składniki:ciasto:400g
mąki pszennej60g
mąki krupczatki300g
masłaszczypta
soli60g
cukru pudrunadzienie:7 łodyg
rabarbarucukierPrzygotowanie:Nadzienie:
rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy
cukrem i odstawiamy, aż puści sok.Ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Wkładamy do lodówki na około 30 min.Piekarnik rozgrzewamy do 200stopni. Formę z wyjmowanym dnem smarujemy
masłem.Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy. Jedną porcja wylepiamy spód, posypujemy go
bułką tartą, rozkładamy
rabarbar (wcześniej należy odcisnąć sok), a na sam wierzch dajemy pozostałą część ciasta. Tak przygotowany placek pieczemy przez 30 min, a kolejne 10 min pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej.Podajemy po ostudzeniu i oprószeniu
cukrem pudrem.Smacznego :)