Wykonanie
Ten wypiek z
rabarbarem przebija nawet
jabłkową tartę tatin! Jest w nim wszystko, co kocham: kruche ciasto, kwaskowy i orzeźwiający
rabarbar i karmel - nie za dużo, w sam raz. Ciasto, podobnie jak klasyczną tartę tatin pieczemy odwrotnie:
owoce w karmelu są na dnie naczynia, a kruche ciasto na górze. Po upieczeniu jednym szybkim ruchem odwracamy ciasto na paterę i podajemy ciepłe np. z gałką
lodów. Pyyycha!Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej120 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudruszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Ponadto:500 g
rabarbaru, pociętego w 4 cm kawałki (łodyg nie obieramy)150 g
cukru30 ml
wody30 g
masłaW garnuszku umieścić
cukier i
wodę. Wymieszać i podgrzewać do momentu, kiedy
cukier zacznie się rozpuszczać (
potem już nie mieszać, można tylko poruszać rękojeścią garnuszka). Po rozpuszczeniu się
cukru i osiągnięciu przez karmel koloru jasnobursztynowego dodać
masło i wymieszać, do powstania
sosu karmelowego.
Sos karmelowy przelać na żeliwną patelnię o średnicy około 24 cm (lub naczynie żaroodporne) i rozprowadzić równomiernie po dnie, poruszając rękojeścią patelni. Na wierzch sosu układać kawałki
rabarbaru, jeden przy drugim.Schłodzone ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na średnicę około 30 cm, podsypując lekko
mąką. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść nad patelnię z karmelem i
rabarbarem, ułożyć na wierzchu, boki ciasta wciskając w patelnię, pomiędzy jej brzegi a
rabarbar. Ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut lub do wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika, odczekać 2 - 3 minuty, następnie na wierzch patelni położyć większy talerz lub paterę i ostrożnie przewrócić na nią ciasto. Kroić, podawać.Smacznego :-).Źródło przepisu - essen & trinken .