ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowa tarte tatin

Rabarbarowa tarte tatin

nazwa

Wykonanie

Ten wypiek z rabarbarem przebija nawet jabłkową tartę tatin! Jest w nim wszystko, co kocham: kruche ciasto, kwaskowy i orzeźwiający rabarbar i karmel - nie za dużo, w sam raz. Ciasto, podobnie jak klasyczną tartę tatin pieczemy odwrotnie: owoce w karmelu są na dnie naczynia, a kruche ciasto na górze. Po upieczeniu jednym szybkim ruchem odwracamy ciasto na paterę i podajemy ciepłe np. z gałką lodów. Pyyycha!
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
60 g cukru pudru
szczypta soli
2 - 3 łyżki zimnej wody
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Ponadto:
500 g rabarbaru, pociętego w 4 cm kawałki (łodyg nie obieramy)
150 g cukru
30 ml wody
30 g masła
W garnuszku umieścić cukier i wodę. Wymieszać i podgrzewać do momentu, kiedy cukier zacznie się rozpuszczać (potem już nie mieszać, można tylko poruszać rękojeścią garnuszka). Po rozpuszczeniu się cukru i osiągnięciu przez karmel koloru jasnobursztynowego dodać masło i wymieszać, do powstania sosu karmelowego.
Sos karmelowy przelać na żeliwną patelnię o średnicy około 24 cm (lub naczynie żaroodporne) i rozprowadzić równomiernie po dnie, poruszając rękojeścią patelni. Na wierzch sosu układać kawałki rabarbaru, jeden przy drugim.
Schłodzone ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na średnicę około 30 cm, podsypując lekko mąką. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść nad patelnię z karmelem i rabarbarem, ułożyć na wierzchu, boki ciasta wciskając w patelnię, pomiędzy jej brzegi a rabarbar. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut lub do wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika, odczekać 2 - 3 minuty, następnie na wierzch patelni położyć większy talerz lub paterę i ostrożnie przewrócić na nią ciasto. Kroić, podawać.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - essen & trinken .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rabarbarowa-tarte-tatin