ßßß
Zaraz po rabarbarowym crumble, moje ulubione ciasto rabarbarowe. Dlatego, że to maksimum rabarbaru, przykrytego lekkim kruchym ciastem. Można z Ukochanym (Ukochaną) wyjadać ciasto prosto z foremki, wspólną łyżką..., można ciasto potraktować jak tartę i postarać się kroić na mniej lub bardziej zgrabne kawałki ;-). Polecam!Składniki na ciasto:450 g mąki pszennej220 g zimnego masła50 g cukru pudruszczypta solikilka łyżek zimnej wodyMąkę z cukrem pudrem, solą i masłem wyrobić jak na kruszonkę. Następnie połączyć, dodając kilka łyżek zimnej wody (tyle, ile potrzeba do zagniecenia kuli ciasta) i zagnieść ciasto, uformować w kształt kuli. Spłaszczyć, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.Przygotować foremkę (jak do apple pie) o średnicy 25 cm lub formę do tarty z wysokimi bokami. Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką pszenną; nadmiar mąki strzepać.Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części: jedną trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki foremki. Schłodzić w lodówce przez kolejne 30 minut (mniejszą część również dalej schładzać w lodówce).Wyjąć z lodówki, na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.Nadzienie rabarbarowe:6 szklanek pociętego na kawałki, obranego rabarbaru (około 800 g)1,5 szklanki cukru (lub mniej)pół łyżeczki cynamonu4 łyżki skrobi ziemniaczanejRabarbar zasypać połową cukru. Odstawić na 60 minut. Po tym czasie odlać nagromadzony sok, wymieszać z resztą cukru, cynamonem i skrobią.Ponadto:2 łyżki mleka do posmarowania ciasta z wierzchukilka łyżek cukru demerara do posypaniaNa podpieczony kruchy spód nałożyć nadzienie rabarbarowe. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i nałożyć na wierzch foremki, zlepić z podpieczonym ciastem. Na środku ciasta foremką do ciastek wyciąć otwór, by sok mógł swobodnie odparowywać. Ciasto posmarować z wierzchu mlekiem, posypać cukrem.Piec 10 minut w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć i piec kolejne 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, przestudzić.Smacznego :-).