Wykonanie
Zaraz po
rabarbarowym crumble, moje ulubione ciasto
rabarbarowe. Dlatego, że to maksimum
rabarbaru, przykrytego lekkim kruchym
ciastem. Można z Ukochanym (Ukochaną) wyjadać ciasto prosto z foremki, wspólną łyżką..., można ciasto potraktować jak tartę i postarać się kroić na mniej lub bardziej zgrabne kawałki ;-). Polecam!Składniki na ciasto:450 g
mąki pszennej220 g zimnego
masła50 g
cukru pudruszczypta
solikilka łyżek zimnej
wodyMąkę z
cukrem pudrem,
solą i
masłem wyrobić jak na kruszonkę. Następnie połączyć, dodając kilka łyżek zimnej
wody (tyle, ile potrzeba do zagniecenia kuli ciasta) i zagnieść ciasto, uformować w kształt kuli. Spłaszczyć, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.Przygotować foremkę (jak do apple pie) o średnicy 25 cm lub formę do tarty z wysokimi bokami. Wysmarować ją
masłem i oprószyć
mąką pszenną; nadmiar
mąki strzepać.Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części: jedną trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki foremki. Schłodzić w lodówce przez kolejne 30 minut (mniejszą część również dalej schładzać w lodówce).Wyjąć z lodówki, na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia
spodu.Nadzienie
rabarbarowe:6 szklanek pociętego na kawałki, obranego
rabarbaru (około 800 g)1,5 szklanki
cukru (lub mniej)pół łyżeczki
cynamonu4 łyżki
skrobi ziemniaczanejRabarbar zasypać połową
cukru. Odstawić na 60 minut. Po tym czasie odlać nagromadzony sok, wymieszać z resztą
cukru,
cynamonem i
skrobią.Ponadto:2 łyżki
mleka do posmarowania ciasta z wierzchukilka łyżek
cukru demerara do posypaniaNa podpieczony kruchy spód nałożyć nadzienie
rabarbarowe. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i nałożyć na wierzch foremki, zlepić z podpieczonym
ciastem. Na środku ciasta foremką do
ciastek wyciąć otwór, by sok mógł swobodnie odparowywać. Ciasto posmarować z wierzchu
mlekiem, posypać
cukrem.Piec 10 minut w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć i piec kolejne 25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, przestudzić.Smacznego :-).