ßßß
'Torta alla Gianduia' autorstwa Nigelli Lawson tak nam posmakował, że postanowiłam dalej poeksperymentować z nutellą. Połączenie orzechów laskowych z czekoladą to jeden z moich ulubionych smaków, więc jak zobaczyłam ten przepis nie zwlekałam długo ;-). Brownies jest doskonałe, ciężkie, gliniaste, najlepsze od razu na ciepło. To jedna z pierwszych propozycji na chłodne jesienne wieczory. Polecam!Składniki:1¼ szklanki obranych, posiekanych orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni115 g gorzkiej czekolady, posiekanej85 g mlecznej czekolady, posiekanej115 g masła1/4 szklanki nutelli2 duże jajkapół szklanki mąki pszennejszczypta solipół szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć.Masło umieścić w garnuszku, podgrzać o roztopienia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka (całe) z cukrem i wanilią (np. rózgą kuchenną). Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać nutellę i dobrze wymieszać. Dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać. Pod sam koniec wmieszać posiekane orzechy laskowe.Piec w kwadratowej formie o boku 23 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut. Brownies powinno być sprężyste z wierzchu, wilgotne i lepkie w środku, lecz na patyczku włożonym w środek nie może być śladów surowego ciasta.Smacznego :-).