Wykonanie
'Torta alla Gianduia' autorstwa Nigelli Lawson tak nam posmakował, że postanowiłam dalej poeksperymentować z nutellą. Połączenie
orzechów laskowych z
czekoladą to jeden z moich ulubionych smaków, więc jak zobaczyłam ten przepis nie zwlekałam długo ;-). Brownies jest doskonałe, ciężkie, gliniaste, najlepsze od razu na ciepło. To jedna z pierwszych propozycji na chłodne jesienne wieczory. Polecam!Składniki:1¼ szklanki obranych, posiekanych
orzechów laskowych, przyrumienionych na patelni115 g
gorzkiej czekolady, posiekanej85 g
mlecznej czekolady, posiekanej115 g
masła1/4 szklanki nutelli2 duże
jajkapół szklanki
mąki pszennejszczypta
solipół szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z
solą, następnie przesiać i odłożyć.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać o roztopienia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane
czekolady, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.W drugim naczyniu lekko roztrzepać
jajka (całe) z
cukrem i
wanilią (np. rózgą kuchenną). Dodać przestudzoną
czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać nutellę i dobrze wymieszać. Dodać przesianą
mąkę z
solą, wymieszać. Pod sam koniec wmieszać posiekane
orzechy laskowe.Piec w kwadratowej formie o
boku 23 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut. Brownies powinno być sprężyste z wierzchu, wilgotne i lepkie w środku, lecz na patyczku włożonym w środek nie może być śladów surowego ciasta.Smacznego :-).