Wykonanie
Ciasto - REWELACJA, inaczej nie da się go określić. Mocno
czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach i te zatopione w nim kawałki
czekolady.... Zachwycą się nim wszyscy fani brownies,
czekolady... i nie tylko.
165 g
masła + 1 łyżka85 g
czekolady gorzkiej85 g
czekolady mlecznej3
jajkaniepełna szklanka
cukrułyżeczka ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki pokrojonej
mlecznej czekolady1/4 szklanki
białej czekoladycukier puderMasło i
czekoladę (85 g
mlecznej + 85 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli
wodnej - ostudzić.
Jajka utrzeć z
cukrem i ekstraktem z
wanilii, połączyć z rozpuszczoną
czekoladą i ubić.Następnie dodać
mąkę i
sól. Na końcu wsypać posiekaną
czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać.Dno formy ok. 20 x 26 cm wyłożyć pergaminem, boki wysmarować tłuszczem. Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy
cukrem pudrem.Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby brownies nie wyschło.