Wykonanie
Składniki200 g
masła100 g
gorzkiej czekolady 70%100 g
czekolady mlecznej4
jajka230 g drobnego
cukru130 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli40 g podprażonych i obranych
orzechów laskowych100 g
wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)Wykonanieskładniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie
jajka w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić
masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną
czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia w misce umieścić
jajka wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgądo
jajek wlać przestudzone
masło z
czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą
mąkę oraz
sól i znów z grubsza wymieszaćJeśli nie mamy
orzechów laskowych obranych i prażonych to najpierw to zrobić – tutaj instrukcja . Grubo posiekać
orzechy (ja kroiłam tylko na pół), dorzucić do ciasta i wmieszać. Dorzucić też połowę
wiśni i delikatnie wmieszaćciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozrzucić równomiernie drugą połowę
wiśni i lekko zagłębićpiec w 170°C przez ok. 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma byćcałkowicie wystudzićbrownie można dodatkowo posypać gorzkim
kakao lub polać roztopioną
czekoladą