Wykonanie
Szukałam czegoś nietypowego a zarazem swojskiego w kuchni skandynawskiej, jak wiecie uwielbiam robić oryginalne mielone. Na pewno pamiętacie te
mięsne z
kapustą pekińską, z
marchewką i
soczewicą, z
serem żółtym i
zieloną papryką czy z
selerem i
ogórkiem kiszonym . Przygotowywałam też kotleciki z
jajek oraz z
kalafiora i
brokuła . Lubię przygotowywać obiady w takiej formie, nie tylko dlatego, że istnieje wiele wariacji mielonych, ale z uwagi na wygodę –
mogę łatwo mężowi zapakować je na lunch do pracyW przyszłym tygodniu znajdziecie u mnie na blogu pyszne kotlety z
dynią i
marchewką
Ten przepis znalazłam na blogu Grumków . Pochodzi z książki Sylwii Munsen pt. „Cooking the Norwegian Way”.KOTLECIKI Z
BURAKÓW (RØDBETEKARBONADER)Składniki na ok. 24 sztuki:3-4 duże
buraki3 duże
ziemniaki2
korzenie selera2
jajka2 łyżki pokruszonego
pieczywa (ja użyłam
bułki tartej – ok. 5 łyżek)1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzusólmasło lub
olej do smażenia1.
Buraki,
ziemniaki i
seler ugotować do miękkości.2. Obrać i ostudzić. (Ja obrałam wszystko przed gotowaniem).3.
Jajka wymieszać z pokruszonym
pieczywem, aby namiękło.4. Ugnieść wszystkie warzywa i połączyć z
jajkami i
bułką. Przyprawić i dobrze wymieszać.

5. Uformować małe kotleciki. Smażyć z obu stron do zrumienienia.SURÓWKA Z
OGÓRKÓW (T. Cichowicz-Porada – Kuchnia Skandynawska, s. 66)Składniki na 4 porcje:2
ogórki wężowe2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2,5 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2,5 łyżki
octu (u mnie
biały winny)1.
Ogórki pokroić w cienkie plastry. Posiekać
natkę.2. Wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami.3. Wstawić na godzinę do lodówki.