Wykonanie
Sezon
szparagowy się rozpoczął. Chciałam spróbować, dlaczego większość się nim zajada. Jak dla mnie "szału" nie ma, od czasu do czasu można zjeść. Zapraszam:)

Składniki:1 kg białych
szparagów,1 kg ugotowanych
ziemniaków,4
jajka ugotowane na twardo,70 g
masła,
natka pietruszki,
sól i
pieprz do smaku,
zioła prowansalskie do przyprawienia
ziemniaków,
olej do smażenia,1. Obierz
szparagi i odetnij końcówki tak na około 2 cm . Gotuj
szparagi w garnku z osoloną
wodą (1 łyżeczka
soli i szczypta
cukru) 10 minut wyłącz grzanie i pozostaw
szparagi na 15 minut w gorącej wodzie.2. Tymczasem
ziemniaki podsmaż na
oleju -posyp
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.3. Obierz
szalotkę i drobno posiekaj, następnie podsmaż na
maśle.4. Podziel
szparagi i
ziemniaki pomiędzy 4 talerze.
Masłem polej
szparagi. Umieść
jajka na wierzchu. Posyp
natką pietruszki.