ßßß Cookit - przepis na Szparagi z szalotką i masłem.

Szparagi z szalotką i masłem.

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy się rozpoczął. Chciałam spróbować, dlaczego większość się nim zajada. Jak dla mnie "szału" nie ma, od czasu do czasu można zjeść. Zapraszam:)
Składniki:
1 kg białych szparagów,
1 kg ugotowanych ziemniaków,
4 jajka ugotowane na twardo,
70 g masła,
natka pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
zioła prowansalskie do przyprawienia ziemniaków,
olej do smażenia,
1. Obierz szparagi i odetnij końcówki tak na około 2 cm . Gotuj szparagi w garnku z osoloną wodą (1 łyżeczka soli i szczypta cukru) 10 minut wyłącz grzanie i pozostaw szparagi na 15 minut w gorącej wodzie.
2. Tymczasem ziemniaki podsmaż na oleju -posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Obierz szalotkę i drobno posiekaj, następnie podsmaż na maśle.
4. Podziel szparagi i ziemniaki pomiędzy 4 talerze. Masłem polej szparagi. Umieść jajka na wierzchu. Posyp natką pietruszki.
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/04/szparagi-z-szalotka-i-masem.html