Wykonanie
Na wielkanocnym
stole nie możezabraknąć zupy chrzanowej.Jest ona naszą ulubioną zaraz poświątecznym
żurku . Przygotowujęją na wywarze z wędzonki.
Wywarzwykle gotuję wieczorem a następnegodnia rano, kończę zupę. Potrawa mawyraźny, charakterystyczny smak,kusi wspaniałym aromatem, jest pożywna i u nas, lubiana przez wszystkich.1300 ml
bulionu na wędzonce, 4 białe
kiełbasy, 2-3 korzenie świeżego
chrzanu,4-5
ziemniaków, 2 ugotowane
marchewki,jedna ugotowana
pietruszka, 120 ml gęstej kwaśnej
śmietany, 2
żółtka, łyżka
mąki żytniej,łyżka
masła,
pieprz,
sól, sok z połowy
cytryny,
majeranek, macierzanka,
lubczyk.Do przecedzonego, klarownego, wrzącego
wywaru włożyłam obrane, umyte i pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz umytą
białą kiełbasę. Wyjęłam ją po 10 minutach, wystudziłam,po czym pokroiłam w plastry. Gdy
kartofle były miękkie dodałam świeżo starty
chrzanwymieszany z
cytrynowym sokiem. Dodałam też pokrojoną w kostkę
pietruszkę i wycięte z
marchewki gwiazdki (kilka odłożyłam do dekoracji). Z
mąki i
masła zrobiłam zasmażkę,rozcieńczyłam odrobiną
wywaru, wlałam do zupy (można pominąć ten etap jeśli dodaje się
żółtka).Włożyłam plastry
białej kiełbasy.
Śmietanę wymieszałam z
żółtkami, zahartowałam niewielkąilością zupy, wlałam do garnka i od razu zdjęłam z ognia. Wsypałam świeże
zioła:
majeranek,
lubczyk i macierzankę (można zastąpić ją
tymiankiem), doprawiłam
solą i
pieprzem.Zupę
chrzanową rozlałam do podgrzanych miseczek, przybrałam
koperkiem.Bardzo smacznie polecam :)