ßßß Cookit - przepis na Śledź pod szubą

Śledź pod szubą

nazwa

Wykonanie

Śledź pod warzywną kołderką zawsze
wzbudza zainteresowanie osób,
którym go serwuję. Niekiedy podaję go w towarzystwie sosu śmietanowego,
czasem z majonezem, innym razem z dobrą oliwą. Ostatnia opcja, mnie
osobiście, smakuje najbardziej.
4 filety matiasy, jeden ugotowany burak,
2 ziemniaki gotowane w łupinach, średnia
cebula, 2 jajka,sok z połowy cytryny,
biały pieprz, chlust oliwy, garstka pestek
granatu, natka pietruszki.
Śledzie moczyłam w mleku przez godzinę. Po tym czasie dokładnie osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z drobno posiekaną cebulą, sokiem z cytryny, świeżo utłuczonym
pieprzem i oliwą. Przykryłam szczelnie, odstawiłam na 2-3 godziny, by smaki się połączyły. Jajka
ugotowałam na twardo a z buraczka i ziemniaków wycięłam gwiazdki. Ryby z cebulą ułożyłam na półmiskach, obłożyłam warzywami. Przybrałam cząstkami jajka, natką pietruszki, roszponką,
listkiem sałaty oraz pestkami granatu. Skropiłam oliwą.
Bardzo smacznie polecam :)
Inna wersja śledzia pod szubą znajduje się tu: KLIK ☺
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2013/01/sledz-pod-szuba.html