Wykonanie
Pierwszy raz jadłem
sałatkę w Sylwestra 2001 roku. Spędzaliśmy z żoną sylwestra w wspaniałym domu Naszych przyjaciół Joanny i Piotra. Każda para coś przyniosła, tak do picia jak i jedzenia. Wiadomo Sylwester. Nikt nie chce przynajmniej w tym dniu, całego spędzać w kuchni. Pamiętam Maryla przyniosą wtedy tą
sałatkę. Najpierw podszedłem do niej, nie do Maryli, a do sałatki z pewną dozą rezerwy, Co znaczy nałożyłem sobie na talerzyk 2 łyżki, co przy moich możliwościach wydaje się bardzo skromną ilością. Tak mi smakowała, że pozwoliłem sobie na małą dokładkę. Nie dlatego, że pozostałe jedzenie było niesmaczne, było fantastyczne , ale ta
sałatka najbardziej podziałała na moje
kubki smakowe. Podziałała do tego stopnia, że przed wyjściem około 2.00 musiałem ją sobie zapisać. Dlaczego o 2.00, kto wychodzi z sylwestra o 2.00 ???Tak się złożyło że o godzinie 7.00 wyjeżdżałem na rok do pracy we Francji i już wiem z doświadczenia, że jak od razu czegoś nie zapiszę, to
potem w natłoku innych przepisów zapominam. Od tego czasu robiłem ją kilka
razy i wszystkim ta
sałatka zawsze smakuje.
Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami.1.
Ziemniaki ugotowane starte na tarce,2.
Śledzie pokrojone w paski,3.
Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona
cytryną,4.
Majonez wymieszany z kwaśną
śmietaną 18% z dodatkiem
pieprzu,5.
Buraczki ugotowane starte na tarce, dobrze osączone,6.
Śledzie pokrojone w paski7.
Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona
cytryną8.
Majonez wymieszany z kwaśną
śmietaną 18% z dodatkiem
pieprzu9.
Marchewka ugotowana starta na tarce10.
Śledzie pokrojone w paski11
Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona
cytryną12
Majonez wymieszany z kwaśną
śmietaną 18% z dodatkiem
pieprzu13
Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki