ßßß
Pierwszy raz jadłem sałatkę w Sylwestra 2001 roku. Spędzaliśmy z żoną sylwestra w wspaniałym domu Naszych przyjaciół Joanny i Piotra. Każda para coś przyniosła, tak do picia jak i jedzenia. Wiadomo Sylwester. Nikt nie chce przynajmniej w tym dniu, całego spędzać w kuchni. Pamiętam Maryla przyniosą wtedy tą sałatkę. Najpierw podszedłem do niej, nie do Maryli, a do sałatki z pewną dozą rezerwy, Co znaczy nałożyłem sobie na talerzyk 2 łyżki, co przy moich możliwościach wydaje się bardzo skromną ilością. Tak mi smakowała, że pozwoliłem sobie na małą dokładkę. Nie dlatego, że pozostałe jedzenie było niesmaczne, było fantastyczne , ale ta sałatka najbardziej podziałała na moje kubki smakowe. Podziałała do tego stopnia, że przed wyjściem około 2.00 musiałem ją sobie zapisać. Dlaczego o 2.00, kto wychodzi z sylwestra o 2.00 ???Tak się złożyło że o godzinie 7.00 wyjeżdżałem na rok do pracy we Francji i już wiem z doświadczenia, że jak od razu czegoś nie zapiszę, to potem w natłoku innych przepisów zapominam. Od tego czasu robiłem ją kilka razy i wszystkim ta sałatka zawsze smakuje.Sałatka ta najlepiej prezentuje się w wysokim okrągłym naczyniu. Wszystko układamy warstwami.1. Ziemniaki ugotowane starte na tarce,2. Śledzie pokrojone w paski,3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną,4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu,5. Buraczki ugotowane starte na tarce, dobrze osączone,6. Śledzie pokrojone w paski7. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną8. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu9. Marchewka ugotowana starta na tarce10.Śledzie pokrojone w paski11 Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną12 Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu13 Jajka ugotowane na twardo, posiekane drobno i posypane na wierzchu sałatki