ßßß
SKŁADNIKI5 solonych filetów śledziowych1 duża cebula4 ogórki konserwowe3 średnie ziemniaki3 buraczki3 jajkamajonez - według upodobań :)świeżo mielony pieprzkoperek do przybraniaś
PRZYGOTOWANIEŚledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny. Odsączone kroimy w paski.Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach (osobno :)). Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Buraki obieramy (w rękawiczkach :)) i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na małych oczkach.Ogórki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.W przezroczystym naczyniu układamy warstwami:1. śledzie, cebulę, majonez, pieprz2. ogórki, ziemniaki, majonez, pieprz3. buraki, majonez, pieprz, jajkaSałatkę wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc - by smaki się "przegryzły" :)Przed podaniem możemy ozdobić ją gałązkami koperku. Smacznego :)