ßßß Cookit - przepis na Śledzik pod pierzynką nie tylko na Wigilię :)

Śledzik pod pierzynką nie tylko na Wigilię :)

nazwa

Wykonanie

W szelkie sałatki śledziowe kojarzą nam się z reguły z Wigilią. W sumie nie słusznie, bo śledzik pasuje na wiele okazji, a już szczególnie dobrze się sprawdza przy kilku głębszych :)
W moim rodzinnym domu śledzik występował z reguły w wersji klasycznej, ostatnio jednak szczególnie zaprzyjaźniłam się ze śledzikiem pod pierzynką. Jest mega prosty w przygotowaniu i dość szybki, a smakuje lepiej niż niejedna sałatka. Myślę, że to dobra inspiracja zarówno na okres Wielkiego Postu jak i Wielkanoc, bo kto powiedział, że pasuje tylko na Wigilię :D Przygotujcie dużą salaterkę.
Skład:
2-3 płaty śledziowe
1 duży burak
2 nie duże ziemniaki
2 średnie marchewki
4 jajka
1 duża cebula
pieprz i majonez
Przygotowanie:
Marchew obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości we wrzątku. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Podobnie postępujemy z burakiem. Po ugotowaniu obieramy ze skórki i studzimy. Jajka gotujemy na twardo.
Jeśli płaty śledziowe są bardzo słone to moczymy je w zimnej wodzie, aż oddadzą nieco soli, a jeśli są w miarę OK to od razu kroimy je w drobne kawałeczki i układamy na spodzie naczynia i smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy warstwę drobniutko pokrojonej cebulki, na to warstwę drobno pokrojonej marchewki, a na marchewce drobno pokrojone ziemniaki. Smarujemy majonezem tak, aby nie było prześwitów ( bo buraki zafarbują nam ziemniaki ) i bardzo obficie posypujemy mielonym pieprzem.
Buraczka ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy warstwę, a następnie smarujemy majonezem. Na wierzch układamy bardzo drobno posiekane jajka.
Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin przed podaniem. Sałatka, przechowywana w warunkach chłodniczych bez problemu wytrzymuje kilka dni, więc można przygotować jej jednorazowo więcej.
Kaczka
Źródło:http://siekierapojajach.blogspot.com/2013/03/sledzik-pod-pierzynka-nie-tylko-na.html