Wykonanie
W szelkie sałatki
śledziowe kojarzą nam się z reguły z Wigilią. W
sumie nie słusznie, bo
śledzik pasuje na wiele okazji, a już szczególnie dobrze się sprawdza przy kilku głębszych :)W moim rodzinnym domu
śledzik występował z reguły w wersji klasycznej, ostatnio jednak szczególnie zaprzyjaźniłam się ze
śledzikiem pod pierzynką. Jest mega prosty w przygotowaniu i dość szybki, a smakuje lepiej niż niejedna
sałatka. Myślę, że to dobra inspiracja zarówno na okres Wielkiego Postu jak i Wielkanoc, bo kto powiedział, że pasuje tylko na Wigilię :D Przygotujcie dużą salaterkę.
Skład:2-3 płaty
śledziowe1 duży
burak2 nie duże
ziemniaki2 średnie
marchewki4
jajka1 duża
cebulapieprz i
majonezPrzygotowanie:
Marchew obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości we wrzątku.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Podobnie postępujemy z
burakiem. Po ugotowaniu obieramy ze skórki i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo.Jeśli płaty
śledziowe są bardzo słone to moczymy je w zimnej wodzie, aż oddadzą nieco
soli, a jeśli są w miarę OK to od razu kroimy je w drobne kawałeczki i układamy na spodzie naczynia i smarujemy cienką warstwą
majonezu. Następnie układamy warstwę drobniutko pokrojonej
cebulki, na to warstwę drobno pokrojonej
marchewki, a na
marchewce drobno pokrojone
ziemniaki. Smarujemy
majonezem tak, aby nie było prześwitów ( bo
buraki zafarbują nam
ziemniaki ) i bardzo obficie posypujemy mielonym
pieprzem.
Buraczka ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy warstwę, a następnie smarujemy
majonezem. Na wierzch układamy bardzo drobno posiekane
jajka.Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Sałatka, przechowywana w warunkach chłodniczych bez problemu wytrzymuje kilka dni, więc można przygotować jej jednorazowo więcej.
Kaczka