ßßß Cookit - przepis na Śledzie pod

Śledzie pod

nazwa

Wykonanie

Jeżeli chcesz w wigilijny wieczór, zaskoczyć czymś pysznym domowników, to ta potrawa nadaje się do tego idealnie :-). Śledzie te są naprawdę bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
25 dag matjasów solonych
2 ugotowane ziemniaki
2 cebule
2 ugotowane buraki
3 jajka ugotowane na twardo
25 dag sera żółtego
1 średni słoik majonezu
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać w naczyniu szklanym warstwami od dołu:
- starte na grubej tarce ziemniaki,
- pokrojone w grubą kostkę śledzie,
- pokrojone drobno cebule,
- pół słoika majonezu,
- startena grubej tarce buraki,
- pół słoika majonezu,
- posiekana zielenina np. natka pietruszki,
- starty na grubym tarle ser żółty,
- starte na drobnym tarle jajka, które mają dać efekt tzw. "pierzynki".
SMACZNEGO!
Źródło:http://agattek.blox.pl/2011/12/Sledzie-pod-pierzynka.html