Wykonanie
Śledź pod warzywną kołderką zawszewzbudza zainteresowanie osób,którym go serwuję. Niekiedy podaję go w towarzystwie sosu
śmietanowego,czasem z
majonezem, innym razem z dobrą
oliwą. Ostatnia opcja, mnieosobiście, smakuje najbardziej.4 filety
matiasy, jeden ugotowany
burak,2
ziemniaki gotowane w łupinach, średnia
cebula, 2
jajka,sok z połowy
cytryny,
biały pieprz, chlust
oliwy, garstka pestek
granatu,
natka pietruszki.
Śledzie moczyłam w
mleku przez godzinę. Po tym czasie dokładnie osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z drobno posiekaną
cebulą,
sokiem z cytryny, świeżo utłuczonym
pieprzem i
oliwą. Przykryłam szczelnie, odstawiłam na 2-3 godziny, by smaki się połączyły.
Jajkaugotowałam na twardo a z
buraczka i
ziemniaków wycięłam gwiazdki.
Ryby z
cebulą ułożyłam na półmiskach, obłożyłam warzywami. Przybrałam cząstkami
jajka,
natką pietruszki,
roszponką,listkiem
sałaty oraz pestkami
granatu.
Skropiłam oliwą.Bardzo smacznie polecam :)Inna wersja
śledzia pod szubą znajduje się tu: KLIK ☺