ßßß
Śledź pod warzywną kołderką zawszewzbudza zainteresowanie osób,którym go serwuję. Niekiedy podaję go w towarzystwie sosu śmietanowego,czasem z majonezem, innym razem z dobrą oliwą. Ostatnia opcja, mnieosobiście, smakuje najbardziej.4 filety matiasy, jeden ugotowany burak,2 ziemniaki gotowane w łupinach, średniacebula, 2 jajka,sok z połowy cytryny,biały pieprz, chlust oliwy, garstka pestekgranatu, natka pietruszki.Śledzie moczyłam w mleku przez godzinę. Po tym czasie dokładnie osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z drobno posiekaną cebulą, sokiem z cytryny, świeżo utłuczonympieprzem i oliwą. Przykryłam szczelnie, odstawiłam na 2-3 godziny, by smaki się połączyły. Jajkaugotowałam na twardo a z buraczka i ziemniaków wycięłam gwiazdki. Ryby z cebulą ułożyłam na półmiskach, obłożyłam warzywami. Przybrałam cząstkami jajka, natką pietruszki, roszponką,listkiem sałaty oraz pestkami granatu. Skropiłam oliwą.Bardzo smacznie polecam :)Inna wersja śledzia pod szubą znajduje się tu: KLIK ☺