Wykonanie
Niezwykle puszyste i delikatne.Proste w wykonaniu, ulubioneprzez dzieci i dorosłych.Pasuje do nich zarówno
konfitura z
malin jak i
sos grzybowy. Kwaśna
śmietana,
syrop klonowy, sztuka
mięsa z
pieczeniowym sosem, albo
jabłka smażone z
cynamonem.Są uniwersalne, pyszne i... oszczędne.Do ich sporządzenia można wykorzystać
ziemniaki, które zostały z poprzedniegodnia. Ciasto rośnie błyskawicznie - niemaltak szybko, jak znikają po usmażeniu racuszki.3-4 duże
ziemniaki, 2 szklanki
mąki pszennej, 2
jajka, 4 dag
drożdży, pół łyżeczki
cukru,
olej do smażenia. Opcjonalnie:
cukier waniliowy,
szczypiorek,
majeranek,
pieprz,
mięta,
bazylia,
konfitury, sosy wszelkiego rodzaju.Ugotowane
ziemniaki przecisnęłam przez praskę.
Drożdże,
cukier i ciepłe
mleko wymieszałam,odstawiłam do wyrośnięcia. Do
ziemniaków dodałam przesianą
mąkę,
jaja, dwie szczypty
soli oraz zaczyn. Dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką, przykryłam ręczniczkiem,odstawiłam na kilka minut, by ciasto wyrosło. Następnie, nie mieszając powtórnie, nakładałamporcje masy na rozgrzany tłuszcz, zanurzając łyżkę w szklance ciepłej
wody, by ciasto do niejnie przywierało. Smażyłam z obu stron na rumiano. Gorące racuszki wyłożyłam na talerze.Podałam z kwaśną
śmietaną i świeżo startą
gałką muszkatołową oraz z ubitą na sztywno słodką
śmietaną i golden syrup'em. Mnie bardziej zachwyciły te wytrawne ;)Bardzo smacznie polecam :)