ßßß Cookit - przepis na Racuszki drożdżowo - ziemniaczane

Racuszki drożdżowo - ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Niezwykle puszyste i delikatne.
Proste w wykonaniu, ulubione
przez dzieci i dorosłych.
Pasuje do nich zarówno konfitura z malin jak i sos grzybowy. Kwaśna
śmietana, syrop klonowy, sztuka
mięsa z pieczeniowym sosem, albo
jabłka smażone z cynamonem.
Są uniwersalne, pyszne i... oszczędne.
Do ich sporządzenia można wykorzystać
ziemniaki, które zostały z poprzedniego
dnia. Ciasto rośnie błyskawicznie - niemal
tak szybko, jak znikają po usmażeniu racuszki.
3-4 duże ziemniaki, 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 4 dag drożdży, pół łyżeczki cukru,
olej do smażenia. Opcjonalnie: cukier waniliowy, szczypiorek, majeranek, pieprz, mięta,
bazylia, konfitury, sosy wszelkiego rodzaju.
Ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Drożdże, cukier i ciepłe mleko wymieszałam,
odstawiłam do wyrośnięcia. Do ziemniaków dodałam przesianą mąkę, jaja, dwie szczypty
soli oraz zaczyn. Dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką, przykryłam ręczniczkiem,
odstawiłam na kilka minut, by ciasto wyrosło. Następnie, nie mieszając powtórnie, nakładałam
porcje masy na rozgrzany tłuszcz, zanurzając łyżkę w szklance ciepłej wody, by ciasto do niej
nie przywierało. Smażyłam z obu stron na rumiano. Gorące racuszki wyłożyłam na talerze.
Podałam z kwaśną śmietaną i świeżo startą gałką muszkatołową oraz z ubitą na sztywno słodką
śmietaną i golden syrup'em. Mnie bardziej zachwyciły te wytrawne ;)
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/09/racuszki-drozdzowo-ziemniaczane.html