ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków2 wytrawne jabłka2 małe cebule (lub 1 duża)5 łyżek mąki pszennej2 duże jajkasólpieprzgałka muszkatołowaolejPrzygotowanie:Ziemniaki, jabłka i cebulę umyć i obrać. Cebulę utrzeć na zwykłej tarce, natomiast ziemniaki i jabłka najlepiej na tarce julienne (powstaną cienkie paseczki) lub na tarce o dużych oczkach.Jeśli ziemniaki puściły bardzo dużo soku (jeśli w misce nie widać ziemniaków tylko sok, który je przykrywa), należy przełożyć zawartość miski do sitka i odcedzić masę odrobinę (lub odcisnąć w ręku, pilnując aby ziemniaki nie były zbyt suche).Do masy z ziemniaków, jabłek i cebuli dodać jajka, mąkę i przyprawy (ilość wg uznania). Wymieszać dokładnie.Rozgrzać olej na patelni i smażyć placki, nakładając ciasto łyżką. Przekręcać, kiedy zrumienią się z wierzchu.Podawać z cukrem, śmietaną lub z sosem.Smacznego :)