Wykonanie
Wytrawne
jabłka często łączę z daniami słonymi. A w tym przypadku to duet doskonały. Jeśli macie ochotę na nieco inne placki ziemniaczane to ten przepis powinien przypaść Wam do gustu.
Składniki:1 kg
ziemniaków2 wytrawne
jabłka2 małe
cebule (lub 1 duża)5 łyżek
mąki pszennej2 duże
jajkasólpieprzgałka muszkatołowaolejPrzygotowanie:
Ziemniaki,
jabłka i
cebulę umyć i obrać.
Cebulę utrzeć na zwykłej tarce, natomiast
ziemniaki i
jabłka najlepiej na tarce julienne (powstaną cienkie paseczki) lub na tarce o dużych oczkach.Jeśli
ziemniaki puściły bardzo dużo soku (jeśli w misce nie widać
ziemniaków tylko sok, który je przykrywa), należy przełożyć zawartość miski do sitka i odcedzić masę odrobinę (lub odcisnąć w ręku, pilnując aby
ziemniaki nie były zbyt suche).Do masy z
ziemniaków,
jabłek i
cebuli dodać
jajka,
mąkę i
przyprawy (ilość wg uznania). Wymieszać dokładnie.Rozgrzać
olej na patelni i smażyć placki, nakładając ciasto łyżką. Przekręcać, kiedy zrumienią się z wierzchu.Podawać z
cukrem,
śmietaną lub z sosem.Smacznego :)