Piątek, a zatem u Nas w domu coś bezmięsnego...dzisiaj proponuję pyszne placuszki ziemniaczane z kwaśną śmietaną. Dodajcie jej koniecznie do masy, wtedy wyjdą rumiane i chrupiące...polecam!Składniki:1 kg ziemniaków1 cebula2 jajka1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany3 łyżki mąki pszennejsól i pieprz do smakuolej do smażeniaDodatkowo:gęsta kwaśna śmietanakilka gałązek świeżego tymiankuopcjonalnie cukierSposób przygotowania:Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietana w masie na placki powoduje, że te nie ciemnieją, zachowując estetyczny złoty kolor.Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie śmietana, a ostatni na deser z odrobiną cukru. Smacznego :)