ßßß Cookit - przepis na Żuławski śledź w śmietanie do pulków

Żuławski śledź w śmietanie do pulków

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularna postna potrawa.
Znana szczególnie na Pomorzu,
Żuławach i Kociewiu.
Dla mnie, taka rybka jest o wiele
smaczniejsza niż kawał najbardziej
soczystego mięsa.
Solony śledź w śmietanie z pulkami,
czyli młodymi ziemniaczkami nie ma
sobie równych.
6 solonych śledziowych filetów,
cebula, duże jabłko - najlepiej winne,
szklanka kwaśnej śmietany 18%,
oraz: sok z cytryny, biały pieprz
świeżo utłuczony, cukier i sól (niekoniecznie) do smaku.
Filety moczyłam przez godzinę w mleku. Następnie dokładnie osuszyłam i pokroiłam w szerokie (3-4 cm), ukośne kawałki. Jabłko obrałam ze skóry, starłam na największych
oczkach tarki. Cebulę pokroiłam w piórka.
Śmietanę doprawiłam sokiem z cytryny, pieprzem, odrobiną soli i cukrem - wymieszałam z cebulą i jabłkiem. Powstałym sosem zalałam śledzie, wstawiłam na dwie godziny
do lodówki, by smaki się połączyły.
W międzyczasie wyszorowałam młode ziemniaki, ugotowałam w łupinach.
Gdy były miękkie odparowałam, obrałam i pokroiłam na mniejsze cząstki.
Śledzie z ziemniakami wyłożyłam na półmiski, przybrałam natką pietruszki, sałatą,
pomidorkami koktajlowymi i wstążkami z marchewki.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/07/zuawski-sledz-w-smietanie-do-pulkow.html