ßßß
Stęskniłam się za moimi ulubionymiśledzikami. Nie mogłam dłużej czekać i przygotowałam tradycyjne danie z jabłkiem, cebulą i śmietaną. Smacznie,szybko i prosto. Rybce towarzyszypumpernikiel przybrany kiełkamirzodkiewki. To moja osobista przekąskaprzed obiadem :) Bardzo lubimy teżśledzia w śmietanie z ugotowanymiziemniakami - rozkosz prawdziwa :)5 filetów matiasów, jedna biała cebula,duże winne jabłko, sok z połowy cytryny,biały pieprz do smaku, pieprz czerwonydo dekoracji, 200 ml gęstej śmietany 18%, natka pietruszki, szczypta kiełków rzodkiewki,kromka pieczywa pumpernikiel.Śledzie moczyłam przez godzinę w wodzie. Następnie osuszyłam i pokroiłam w równe,ukośne kawałki. Jabłko wraz ze skórą pokroiłam w słupki a cebulę w drobną kostkę.Składniki zalałam śmietaną, doprawiłam świeżo utłuczonym białym pieprzem i sokiem z cytryny. Z chleba wykroiłam rybki, każdą przybrałam kiełkami rzodkiewki.Potrawę ułożyłam na półmisku, ozdobiłam gałązkami natki pietruszki i plasterkiem cytryny,posypałam czerwonym pieprzem.Bardzo smacznie polecam :)