Wykonanie

Stęskniłam się za moimi ulubionymi
śledzikami. Nie mogłam dłużej czekać i przygotowałam tradycyjne danie z
jabłkiem,
cebulą i
śmietaną. Smacznie,szybko i prosto.
Rybce towarzyszy
pumpernikiel przybrany
kiełkamirzodkiewki. To moja osobista przekąskaprzed obiadem :) Bardzo lubimy też
śledzia w
śmietanie z ugotowanymi
ziemniakami - rozkosz prawdziwa :)5 filetów
matiasów, jedna biała
cebula,duże
winne jabłko, sok z połowy
cytryny,
biały pieprz do smaku,
pieprz czerwonydo dekoracji, 200 ml gęstej
śmietany 18%,
natka pietruszki, szczypta
kiełków rzodkiewki,kromka
pieczywa pumpernikiel.
Śledzie moczyłam przez godzinę w wodzie. Następnie osuszyłam i pokroiłam w równe,ukośne kawałki.
Jabłko wraz ze skórą pokroiłam w słupki a
cebulę w drobną kostkę.Składniki zalałam
śmietaną, doprawiłam świeżo utłuczonym
białym pieprzem i
sokiem z
cytryny. Z
chleba wykroiłam
rybki, każdą przybrałam
kiełkami rzodkiewki.Potrawę ułożyłam na półmisku, ozdobiłam gałązkami
natki pietruszki i plasterkiem
cytryny,posypałam
czerwonym pieprzem.Bardzo smacznie polecam :)